Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), yaptığı kapsamlı araştırmalar sonucunda, kilogramında 200 mg ve üzeri polifenol içeren zeytinyağlarını insan sağlığı için önemli faydalar sağlayan bir 'sağlık içeceği' olarak tanımladı. Böylece zeytinyağına özel bu polifenollerin sağlığımız açısından ne kadar değerli olduğu açıklandı.
Artık zeytinyağında yeni ve önemli bir kriter olan yüksek polifenol terminolojisi hayatımıza da girmiş oldu. EFSA'nın yayınladığı bilimsel değerlendirmede, zeytinyağının sadece lezzetli bir yağ kaynağı olmanın ötesinde, vücudumuz için hayati öneme sahip biyoaktif bileşenler içerdiğini kanıtlarıyla açıkça ortaya koydu diyebiliriz. EFSA'nın önerisi oldukça net: Günlük beslenmemizde ortalama 20 mg kadar polifenol içeren zeytinyağının düzenli olarak tüketilmesi, uzun vadede sağlığımızı desteklemek ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için kritik bir öneme sahip olduğunu bildirdi.
HÜCRESEL HASARA KARŞI KORUYUCUDUR
Polifenoller, bitkilerde doğal olarak bulunan ve güçlü antioksidan özelliklere sahip geniş bir organik bileşik ailesidir. Bu bileşenler, bitkileri çevresel streslere karşı korurken, insan vücudunda da benzer şekilde hücre hasarını önlemeye yardımcı olurlar. Zeytinyağında bulunan başlıca polifenoller arasında oleokantal, oleuropein, hidroksitirozol ve tirosol bulunur. Her birinin kendine özgü faydaları olan bu bileşenler, zeytinyağının sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin temelini oluşturur.
HİDROKSİTİROZOL
Kalp sağlığını destekleyici, kanser önleyici ve nöroprotektif etkileri üzerine birçok araştırma bulunmaktadır.
TİROSOL
Hidroksitirozolün bir öncüsü ve metabolitidir. Antioksidan özelliklere sahiptir ve hücresel hasara karşı koruyucu etkisi vardır.
TADINDAKİ ACILIK KALİTENİN GÖSTERGESİ
Yüksek polifenollü zeytinyağını diğerlerinden ayıran önemli bir özellik, tadındaki hafif acımsılık ve boğazda bıraktığı yakıcılık hissidir. Bu durum, zeytinyağında bulunan güçlü polifenollerden, özellikle de oleokantaldan kaynaklanır.
2.İLTİHAP AZALTICI ETKİ
Özellikle oleokantal içeriği sayesinde, vücuttaki kronik iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir.
Kronik iltihaplanma, birçok hastalığın temelinde yatan bir faktördür.
3.KALP SAĞLIĞINI DESTEKLER
Polifenoller, kan basıncını düzenlemeye, LDL (kötü) kolesterolün oksidasyonunu önlemeye ve damar sağlığını iyileştirmeye yardımcı olarak kalp ve damar hastalıkları riskini azaltabilir.
4.BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Antioksidan ve anti-inflamatuar özellikleri sayesinde, bağışıklık sisteminin daha etkin çalışmasına katkıda bulunur ve hastalıklara karşı direnci artırır.
7.SİNDİRİM SİSTEMİNİ DESTEKLER
Zeytinyağı, sindirim sürecini kolaylaştırmaya ve bağırsak sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.
VÜCUDUN HER KÖŞESİNE ULAŞIR
Bu polifenoller, serbest radikaller olarak adlandırılan kararsız moleküllerin neden olduğu oksidatif stresi azaltarak hücrelerimizi korur. Oksidatif stres, yaşlanma, kalp hastalıkları, kanser ve diğer kronik hastalıkların gelişiminde önemli bir rol oynar.
Zeytinyağındaki polifenollerin sağlığımız üzerindeki etkisi, diğer gıdalardaki polifenollere kıyasla çok daha belirgindir. Yapılan araştırmalar, zeytinyağında bulunan polifenollerin vücut tarafından emiliminin, diğer gıdalardaki polifenollere göre yaklaşık 50 kat daha yüksek olduğunu göstermektedir.
ETİKETE DİKKAT EDİN
Bazı üreticiler, zeytinyağlarının polifenol içeriğini etiketlerinde belirtirler.
Kilogram başına 200 mg ve üzeri polifenol içeren yağları tercih edin.
ERKEN HASAT VE SOĞUK SIKIM
Erken hasat edilen zeytinlerden elde edilen ve soğuk sıkım yöntemiyle üretilen zeytinyağları genellikle daha yüksek polifenol içeriğine sahiptir.
Soğuk sıkım işlemi, ısı uygulanmadan yapıldığı için polifenollerin korunmasına yardımcı olur. Sızma Zeytinyağı (Extra Virgin Olive Oil): En kaliteli zeytinyağı türü olan sızma zeytinyağı, en yüksek oranda polifenol ve diğer faydalı bileşenleri içerir.