Kolajen, vücutta en bol bulunan proteinlerden biridir ve cilt, kemikler, kaslar, tendonlar ve bağlar gibi yapısal dokuların ana bileşenidir. Başlıca tipleri Tip I (cilt, kemikler), Tip II (eklem kıkırdağı) ve Tip III (kaslar, damarlar) olarak sınıflandırılır. Kolajen, cildin elastikiyetini ve nemini artırarak kırışıklıkları azaltır, kemik yoğunluğunu destekleyerek osteoporoz riskini düşürür ve kıkırdağı koruyarak eklem ağrılarını hafifletir. Bu protein, vücudun yapısal bütünlüğünü korumasına yardımcı olur ve genel sağlığa önemli katkılar sağlar.
Yakın zamanda oldukça popülerleşen kolajeni besin takviyelerinden almak mümkün olsa da uzmanlar doğal olarak besinlerden alınmasının çok daha faydalı etki sağladığını söylüyor. Peki en zengin kolajen içeren besinler hangileri? İşte detaylar yazımızda…
Diyetisyen Carrie Gabriel, "Kemik suyu gibi yiyecekler, vücudunuzun hemen kullanabileceği, biyoyararlı bir kolajen formu içerir, bu da onu takviyelerden tartışmasız üstün kılar" diyor.
Beslenme ve yaşlanma üzerine 2012 yılında yapılan bir inceleme, meyve ve sebzelerin cilt sağlığını iyileştirmede en güvenli ve en sağlıklı yaklaşım olduğu sonucuna varmıştır.
Kolajen açısından zengin gıdalar veya kolajen üretimini artıran gıdalar yemek, cilt hedefleriniz için ihtiyaç duyduğunuz yapı taşlarını (amino asitler) oluşturmanıza da yardımcı olabilir.
İŞTE KOLAJEN DEPOSU BESİNLER
KEMİK SUYU
Son araştırmalar kemik suyunun güvenilir bir kolajen kaynağı olmayabileceğini ortaya koysa da, bu seçenek açık ara kulaktan kulağa en popüler olanıdır. Hayvan kemiklerinin suda kaynatılmasıyla yapılan bu işlemin kolajeni çıkardığına inanılıyor. Bunu evde yaparken, lezzet için et suyunu baharatlayabilirsiniz.
Kemik suyu kemiklerden ve bağ dokusundan oluştuğu için kalsiyum, magnezyum, fosfor, kollajen, glukozamin, kondroitin, amino asitler ve diğer birçok besin maddesini içerir.
TAVUK
Pek çok kolajen takviyesinin tavuktan elde edilmesinin bir nedeni var. Herkesin en sevdiği bu beyaz et, bol miktarda madde içerir.
Bu dokular, tavuğu zengin bir diyet kolajen kaynağı haline getirir.
Çeşitli çalışmalarda artrit tedavisi için kolajen kaynağı olarak tavuk boynu ve kıkırdak kullanılmıştır.
Ancak öğle vakti ton balıklı sandviçiniz veya akşam yemeği vakti somon kolajen alımınızı kesinlikle artırabilirken, balığın "etinin" diğer kısımlara göre daha az kolajen içerdiğini unutmayın.
Gabriel, "Balığın kafa, pullar veya gözbebekleri gibi kollajen açısından en yüksek olan kısımlarını tüketme eğiliminde değiliz" diyor. Aslında araştırmacılar balık derisini kolajen peptit kaynağı olarak kullanmışlardır.
YUMURTA AKI
Yumurtalar diğer birçok hayvansal ürün gibi bağ dokusu içermese de yumurta aklarında kolajen üretimi için gerekli amino asitlerden biri olan büyük miktarda prolin bulunur.
ORMAN MEYVELERİ
Turunçgiller C vitamini içeriği nedeniyle öne çıksa da, orman meyveleri de bir başka mükemmel kaynaktır. Çilekler aslında portakallardan daha fazla C vitamini sağlar.
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER
Yeşil yapraklı sebzelerin sağlıklı beslenmede önemli bir oyuncu olduğunu hepimiz biliyoruz. Görünüşe göre estetik faydalar da sunabiliyorlar. Ispanak, lahana, pazı ve diğer salata yeşillikleri rengini antioksidan özellikleriyle bilinen klorofilden alır. Bazı çalışmalar, klorofil tüketmenin ciltteki kolajenin öncüsünü artırdığını gösterdi" diyor.
FASULYE
Fasulye, genellikle kolajen sentezi için gerekli amino asitleri içeren, yüksek proteinli bir besindir. Ayrıca birçoğu, kolajen üretimi için gerekli olan başka bir besin maddesi olan bakır açısından da zengindir.
DOMATES
Bir başka gizli C vitamini kaynağı olan bir orta boy domates, kolajen için bu önemli besin maddesinin neredeyse yüzde 30'unu sağlayabilir.