Sağlığımızı korumak için yediğimiz yiyecek kadar tükettiğimiz içecekler de önem taşımaktadır. Bu içeceklerin başında ise su gelmektedir. Susuz bir hayat düşünülemeyeceği gibi suyun farklı şekillerde tüketimi de bu yararı çok daha ileri taşıyabilir. Bu yöntemlerin başında gelen limonlu su hakkında ise bilmeniz gerekenler şöyle…
Limonlu su, diyet yapanların en iyi dostu olabilir. Dr. Erin Palinski-Wade, limonun polifenollerinin iştah azaltmaya yardımcı olabileceğini söyledi.
Fareler üzerinde yapılan çalışmalar, limondaki polifenollerin kilo alımını önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Ayrıca, Dr. Palinski-Wade, "bir bardak su içtiğinizde, özellikle bir yemekten önce, bu midenizi doldurmaya yardımcı olur ve doyum hissi için gerekli olan yiyecek miktarını dengelemeye yardımcı olur" diyor.
Limonlu su, sabah portakal suyunun yerini almak için sağlıklı bir seçenektir. Bu sayede birçok kaloriyi almaktan da kurtulabilirsiniz.
Dr. Palinski-Wade limonlu su yapmak için, şişedeki limon suyu yerine taze limon kullanın. "Bir limonun suyunu suya sıkın" diyor. Ayrıca, limonu önce yıkayarak biraz rendeleyebilirsiniz.
HASTALANMAYI ÖNLÜYOR
Limon gibi turunçgillerde bulunan C vitamininin bağışıklık sisteminizi güçlendirdiğini biliyoruz. Limonlu su enfeksiyonu önlemeye yardımcı olabilir. Dr. Roxanne B. Sukol, "Kesinlikle midedeki asidik ortam, patojenlerin tutunmasını ve hastalığa neden olmasını engelleyen bir bariyer görevi görür" diyor.
"Limon suyu da dahil olmak üzere oldukça asitli yiyeceklerin yutulması asidik ortama katkıda bulunur." Uzmanlara göre, limondaki fitobesinler olarak bilinen kimyasallar, vücudu hastalıklardan korumaya da yardımcı olabilecek antioksidan özelliklere sahiptir.
SİNDİRİME YARDIMCI OLUR
Limonlu suyun faydalarından bir diğeri de asitlerin besinlerin sindirilmesine yardımcı olmasıdır.
Dr. Palinski-Wade, "Limondaki narenciye flavonoidleri, midedeki asidin yiyecekleri parçalamasına yardımcı olur ve bu da genel sindirimi artırabilir" diyor.
Yaşlandıkça sindirime yardımcı olmak özellikle önemlidir çünkü midemizdeki asit miktarı yaşla birlikte azalır. Journal of the American Geriatrics Society'de yayınlanan bir araştırma, 60 yaşın üzerindeki kadın ve erkeklerin %30'undan fazlasının, mide asidinin çok az olduğu veya hiç olmadığı bir durum olan atrofik gastrite sahip olduğunu gösterdi.
Ek olarak, suyunuza limon dilimleri ve kabuğu rendesi eklerseniz, posa ve kabukta bulunan bir lif olan pektinin bazı faydalarından yararlanabilirsiniz. Yapılan araştırmalar, lifin sindirimi ve bağırsak sağlığını iyileştirdiğini göstermiştir.
C VİTAMİNİ TAKVİYESİ SAĞLAR
Turunçgiller harika bir C vitamini kaynağıdı . 1/4 fincan limon suyu 23.6 mg C vitamini içermektedir, bu da kadınlar için önerilen günlük miktarın yaklaşık üçte biri ve erkekler için dörtte biridir.
Uzmanlara göre C vitamini, hücreleri serbest radikallere karşı korumaya yardımcı olan güçlü bir antioksidandır ve bu, kardiyovasküler hastalık ve kanserden korunmamıza bile yardımcı olabilir.
Dr. Palinski-Wade, "Sıvılar genel olarak bize su sağlar. Ancak bazı insanlar, suyu sıkıcı buldukları veya tadından hoşlanmadıkları için günde yeterli miktarda su içmekte zorlanırlar" diyor.
"Suya limon eklemek, bazılarını daha çekici hale getirebilir, daha fazla içmelerine ve daha fazla su tüketmelerine yardımcı olabilir." Eski kural günde 2,5 litre su içmek olsa da, beslenme uzmanları artık miktarın kilonuza, ne kadar aktif olduğunuza ve nerede yaşadığınıza bağlı olarak tüketmeniz gereken sıvı miktarının değişebileceğini söylüyor.
KARACİĞER FONKSİYONLARINI İYİLEŞTİRİR
Limonlu suyun başka bir faydası da vücudun filtresi olan karaciğerinizin daha iyi çalışmasına yardımcı olmasıdır.
Karaciğeriniz, toksinleri atmak için vücudun doğal mekanizmasıdır. Bu nedenle, limon suyunun "detoksifikasyon" iddiaları tam olarak kanıtlanmasa da, karaciğerin daha iyi çalışmasına yardımcı olmak vücudunuza fayda sağlayabilir.
POTASYUM KAYNAĞIDIR
Potasyumu genellikle muzla ilişkilendiririz, ancak limonların da iyi bir kaynak olduğu ortaya yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.
Potasyum, öncelikle meyve ve sebzelerde büyük miktarlarda bulunmaktadır ve hücre fonksiyonu ve metabolizması, sinir sinyallerinin iletilmesi için gerekli olan bir elementtir.