İÜ Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arun da gıdaların doğru muhafaza edilemediğini belirtti. Arun, gıda zehirlenmelerinin büyük bir bölümünün mikroorganizmalardan kaynaklandığını, gıdaların tam anlamıyla mikroptan arınmadığını ve mikrobun bazı yiyecekler için de gerekli olduğunu ifade etti.
Gıda zehirlenmelerinden herkesin aynı ölçüde etkilenmediğini vurgulayan Arun, çocukların, 55 yaş üstü kişilerin, hamilelerin ve kişisel duyarlılığı olanların gıda zehirlenmesinden daha fazla etkilendiğini anlattı.
Arun, gıdalar için çok sayıda kimyasal tehlikenin bulunduğuna işaret ederek, insanların bu kimyasal ürünlerin zararlarından hemen olmasa da uzun vadede olumsuz yönde etkilendiğini ve bu maddelerin zaman içinde kanser hastalığına sebep olduğunu öne sürdü.
Mutfakta kullanılan bez ve süngerlerin ıslak kalması nedeniyle içinde mikroorganizma barındırdığını aktaran Arun, kadınlara çabuk kuruyan mikro fiber bez kullanmalarını önerdi. Doç. Dr. Arun, temizlik ve hijyen kavramlarının farklı olduğunu vurgulayarak, ''Temizlik, kaba kiri ortamdan uzaklaştırmaktır ve mikropları öldürmez. Hijyen ise mikropları öldüren bir yöntemdir'' dedi.
Hijyenin temel şartlarından olan el temizliği hakkında da bilgi veren Arun, ''Eller uygun sürede ve sıklıkta yıkanmalı. Eller yıkandıktan sonra mutlaka kurulanmalı. El ıslaksa mikroorganizmalar daha kısa sürede ürer. Kurulama açısından kağıt havlu hijyeniktir'' ifadelerini kullandı.