Günün sağlığı iyileştirici formülü
Bu hafta sizlere tuzsuz, kolesterolsüz, meyveli, tam tahıllı ve tok tutan yani tamamen sağlıklı yumuşak kek tarifini paylaşmak istiyorum. Size hem damak zevki yaşatacak, hem de çok lifli olduğu için bir dilim yediğinizde uzun süre tok tutacak bir alternatif.
Malzemeler Yapılışı
2 su bardağı yulaf
1 çay bardağı ceviz
1 yemek kaşığı fındık yağı
2 yemek kaşığı soya kreması
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı vanilya
1 tatlı kaşığı muskat
2 adet taze ayva
2 yemek kaşığı limon suyu
Ayvaları çekirdeklerinden ayıklayarak rendeleyin ve iki yemek kaşığı limon suyu ile harmanlayın. Üzerine soya kreması ve fındık yağını da koyarak bekletin. Mutfak robotuna yulafı koyun ve un haline gelene kadar çekin. Bu sırada ceviz, tarçın, vanilya, muskat ilave ederek karışımı homojen un haline getirin. Yulaflı karışımı daha sonra ayvalı kısma ekleyerek kek, hamur halini alacak kıvamda karıştırın. 200 derece ısıtılmış fırında pişirin.
Günün bilimsel notu
Kahve sadece tropik kuşakta yetişen kahve ağaçlarının kırmızı meyvelerinden elde edilen doğal bir içecektir. Kahveyi günlük beslenmemizde tüketmemizin en önemli nedeni, tadını ve kokusunu sevmemiz ama daha çok duyularımızı harekete geçirmesi diyebilirim. Çünkü araştırmalar orta düzeyde kafein alımını, zihnimizi canlı tutan bir molekül olarak belirtiyor.
Selülite sebep olmuyor
Bir fincan granül kahvenin yaklaşık 50 mg. kadar kafein içerdiğini ve günlük ortalama önerilen kafein miktarının da 300 mg. olduğu düşünülürse dinç bir zihin için günde altı fincana kadar kahve içiminin gayet sağlıklı olduğunu söyleyebilirim. Kahve ile ilgili yaygın ama hatalı bilinen iki konuya doğru yanıtlarla değinmek istiyorum. İlki, kahvenin vücudu susuz bırakır bilgisinin doğru olmadığının altını çizmek istiyorum. 2007 yılında Clinical Sports Medicine dergisinde yayınlanan önemli araştırmada; günde 300 ile 400 mg. arasında orta düzey kafein alımının dinlenme ya da egzersiz sırasında vücudu susuz bırakmadığı kanıtlandı. Günde altı fincana kadar tüketeceğiniz kahvenin günlük sıvı ihtiyacınızı da karşılayan önemli bir kaynak olduğu bilim tarafından kabul görüyor. İkinci olarak, bilimsel hiçbir temeli olmadan selülit nedenleri arasında gösterilen kahvenin, aslında kadınlarda tam tersine deri altında bulunan yağ tabakasını ayrıştıran olumlu etkisinin bulunduğunu açıkça söyleyebilirim. American Journal of Clinical Nutrition dergisinde 2006 yılında yayınlanan bir araştırma; 300 mg. kafeine eş değer kahve içiminin metabolizmada yüzde 10 kadar bir artışa neden olarak lenf akışkanlığını da artırdığını bildiriyor.