Kabızlık kişilerin sindirim sistemlerinde oluşan problemlerin neticesinde gerçekleşen rahatsızlıklardan biridir. Bireyin dışkılarının sıklığı azalır ve dışkılama esnasında zorluklar başlar. Özellikle diyet yapmak amacıyla lifli ve yağlı besinleri almayan kişilerde kabızlık sık sık görülür. Bu konuyla ilgili hemen her gün vatandaşlar arama moturu üzerinden arama yapıyorlar. Kabızlık nasıl geçer? sorusu ise günlük arama hacmi en yüksek olan kelimeler arasında. Biz de Sabah.com.tr ekibi olarak sizler için bu konuyla ilgili tüm detayları hazırladık...
Kabızlığın nedenleri;
* Yüksek miktarlarda rafine şeker tüketilmesi,
* Lifli gıda maddelerinin çok az tüketilmesi,
* Dışkılama ihtiyacını sürekli olarak ertelemek,
* Bağırsaklarda iltihabi bir durumun olması, tümör veya kanser gibi sebepler,
* Uzun süreli seyahatler nedeniyle tembelleşen bağırsaklar,
* Kullanılan bazı ilaçlar,
* Gebelik durumu gibi nedenler sayılabilir.
Kabızlığa karşı alınması gereken önlemler
Sabah kalktığınızda, aç karnınıza bol su için,
Yenilen gıdalar iyice çiğnenmelidir ki kolayca bağırsakta çözülebilsinler.
Günde, 2-3 litre su tüketimi yapılmalıdır.
Mürdüm eriği, erik, kayısı ve üzüm gibi meyveleri yemeli ya da kompostosunu tüketmelisiniz. Sabah kalkıldığında 4-5 tane kuru kayısı ile su tüketilmesi kabızlığa iyi gelmektedir.
Kabızlığın başlıca nedenlerinden olan yüksek şekerli gıdaların tüketiminden sakınmalısınız.
Kavurma ve kızartma gibi yemekler, kabızlığı tetiklediği için fazla yenmemelidir.
Öğlen ve akşam öğünlerinde çorba tüketimi yapmalısınız.
Kırmızı et ve tavuk yerine sebze ve balık ağırlıklı beslenmelisiniz.
Prebiyotik yoğurt kullanımı yapabilirsiniz.
Kabızlığın tedavisinde önemli yeri olan bol bol yürüyüş yapmalısınız.
Kola ve kahve gibi içeceklerin az tüketilmesi gerekmektedir.
Kuru fasulye ve nohut gibi baklagilleri fazlaca tüketmeyin.
En önemli önlem olarak bol lifli gıdaların tüketilmesine özen göstermelisiniz.
Tek oturmada fazla yemek yeme, bağırsakların çalışma düzenini bozduğundan kabızlık görülebilir. Bunu önlemek için azar azar ve sıklıkla yemek yenmelidir.