Hücre oluşumdan sinir uçlarına kadar birçok konuda vücuda fayda sağlayan B12, insan sağlığı için oldukça gereklidir. B12 vitamini barındıran yiyeceklerin tüketilmesi de eksiklerin durumlarının önüne geçilmesini sağlar. Yeteri kadar B12 vitamini tüketilmemesi durumunda gaz çıkarma durumlarında artış, baş dönmesi, çeşitli göz bozuklukları, baş ağrıları, zor nefes alma, yürürken aksama gibi birçok rahatsızlık görülmektedir. Peki, bu eksiklerin görülmemesi için hangi besinler tüketilmelidir?
B12 VİTAMİNİ NELERDE VAR?
- Süt, yoğurt ve kefir gibi süt ve süt içeren ürünler B12 açısından oldukça yararlıdır.
- İstiridye, ıstakoz ve yengeç gibi deniz ürünlerinin kabuklu olanları da bu vitaminin elde edilmesinde yarar sağlar.
- Büyük bir Omega 3 kaynağı olan balık, aynı zamanda B12 açısında da faydalıdır. Balık çeşitleri arasında ise somon, nilüfer ve ton balıkların tüketilmesi önem arz eder.
- Dana ve kuzu etleri de içeriğindeki yüksek B12 ile vücut sağlığı için son derece önemlidir.
- Tıpkı balık ve çeşitlerinde olduğu gibi yumurta ve çeşitlerinin tüketilmesi de gereklidir. Öyle ki, tavuk, ördek ve kaz yumurtaları zengin B12 vitamini kaynağıdır.