Mide yanması veya ekşimesi olarak adlandırılan durum, hamilelikte sıklıkla karşılaşılan olumsuz bir durumdur. Hamilelikte mide yanması, anne adayına rahatsızlık verdiği gibi; gebeliğin ilk dönemlerinden başlayarak son dönemine kadar devam eder. Hamilelikte mide ekşimesi, genellikle gebelikle birlikte salınan hormonlardan ve anne karnındaki bebeğin mideye yaptığı baskıdan kaynaklanır.
HAMİLELİKTE MİDE YANMASI NEDEN OLUR?
HAMİLELİKTE MİDE YANMASI NE ZAMAN BAŞLAR?
Hamilelikte mide yanması, gebeliğin ilk 3 ayında başlar. Hamileliğin hemen başlarında bu şikayetle doktora sıklıkla gidilir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde kaslarda meydana gelen yavaşlama ve rahmin büyümesine paralel olarak mide üzerindeki basıncın artmasıyla mide yanması da sıkıntısı da artış gösterir.
HAMİLELİKTE MİDE YANMASI NE KADAR SÜRER?
Gebeliğin ilk dönemlerinde başlayan mide yanması veya ekşimesi, hamilelik sürecinin sonlarına doğru biter. Hamileliğin sonlarına doğru bebeğin kafasının doğum kanalına doğru inmesiyle beraber göğüs boşluğu ve diyafram üzerindeki baskı azalır. Böylece, anne adayı nispeten rahatlamış olur.
HANGİ GIDALAR MİDE EKŞİMESİNE NEDEN OLUR?
Asitli içecekler, domates, soğan, domates, dondurma, şerbetli tatlılar, sigara, çikolata, kızartma ile yapılan yemekler, salça, baharatlı yemekler, turşu, portakal, acı biber gibi yiyecekler mide yanması olan kişilerin yememesi gereken besinlerdendir. Aynı şekilde hamilelik sırasında da aynı tedbirleri almak gereklidir.
Hamileyken mide yanmasına karşı yenmemesi gerekenler şu şekildedir;
HAMİLELİKTE MİDE YANMASINA NE İYİ GELİR?