Tıpta hipotansiyon olarak tanımlanan tansiyon düşüklüğü, anormal seviyeler ulaşmadığında pek çok hastada belirti vermemekle birlikte riskli görülmez. Hatta kalp damar hastalıklarına yakalanma olasılığı bu durumda azaldığından olumlu görülmektedir. Ancak Ortostatik Hipotansiyon olarak ifade edilen ve ayağa ani kalkış esnasında meydana gelen tansiyon düşmeleri durumunda kişiler bu durumdan olumsuz etkilenmektedir. Otururken ya da yatarken aniden ayağa kalkmak bu sorundan muzdarip kişiler tarafından baş dönmesi, baygınlık ve tehlikeli düşüşlere neden olabiliyor. Bununla birlikte birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkan tansiyon düşüklüğü probleminde belirti, şok ve semptomlarınız var ise acilen tıbbi yardım almayı ihmal etmeyin. Peki, tansiyon neden düşer, belirtileri nelerdir? Tansiyon düşüklüğüne ne iyi gelir?
TANSİYON NEDEN DÜŞER?
Tansiyon kişilerin yaşamında stres seviyesine, kullanılan ilaçlara, vücut pozisyonuna hatta tüketilen besinlere ve günün saatine göre değişiklik göstermektedir. Uyku halinde düşen tansiyon, uyanıldığında aniden yükselir. Vücudumuz kan basıncındaki farklılıklara karşı oldukça hassastır. Hızlı bir şekilde ayağa kalkmak kan basıncının kısa bir süre içinde düşmesine neden olabilir. Bu durum genellikle kısa sürelidir.
Vücut böbrekler, beyin gibi hayati organlara oksijen ve kanın ulaşmasına adına kan basıncını ayarlar. Hipotansiyon durumu ise genellikle vücudun kan basıncının normal seviyeye ulaştıramaması sonucu meydana gelmektedir. Bazen de çeşitli kalp hastalıkları; kalp kapağı sorunları, düşük kalp atış hızı, kalp yetmezliği ve kalp krizi düşük tansiyonu tetikleyebilir. Bunların yanı sıra vücudun aşırı susuz kalması, hamilelik durumları, anemi, enfeksiyonlar, şiddetli ishal, sağlıksız beslenme ve alınan bazı ilaçlar düşük tansiyona neden olan faktörler arasında yer almaktadır.
TANSİYON DÜŞÜKLÜĞÜ BELİRTİLERİ
Tansiyon düşüklüğü genellikle ileri yaştaki insanlarda görülmekle birlikte çocuklarda ve gençlerde ise sinirsel aracılı hipotansiyon gelişmektedir. Uzun süre hareketsiz kalmak, uzun süre sıcakta kalmak tansiyon düşüklüğüne yol açabilir. Tansiyon düşüklüğü belirtileri ise aşağıdaki semptomlarla ilişkilidir:
TANSİYON DÜŞÜKLÜĞÜNE NE İYİ GELİR?
Düşük tansiyon tedavisi, kişide meydana gelen hipotansiyon durumunun belirti ve semptomları dikkate alınarak ne derece ciddi olduğu saptanmış olur. Tedavide maksat hipotansiyonun belirtilerini en aza indirmek ve kan basıncının normal seviyeye ulaşmasını sağlamaktır. Aynı zamanda düşük tansiyona neden olan faktörler de bu sayede tespit edilir. İşte tansiyon düşünce ne yapılır sorusuna ilişkin detaylar şu şekildedir:
Ani tansiyon düşmesi halinde bol soğuk su için. Bu süre zarfında ayakta olmamak daha iyi, bu nedenle oturun ya da çömelin. Sert bir kahve ya da çay içmek ani tansiyon düşüklüğünü kontrol altına almaya yardımcı olur. Kendinizi bayılacak gibi hissediyorsanız bacaklarınızın alt kısmına destek koyarak yükseltin.
TANSİYON KAÇ OLURSA DÜŞÜKTÜR?
Hipotansiyon yani düşük tansiyon, kan basıncı 9/6 değerinin altında olduğunda meydana gelmektedir. 8'e 5 tansiyon normal mi noktasında ise bu seviyelerde tansiyon değerine sahip olan kişilerde çoğu zaman bir yakınma söz konusu olmuyor ancak bazı kişilerde ise halsizlik, çarpıntı, yorgunluk semptomları görülebiliyor. Eğer hipotansiyon semptomlarını sık sık yaşıyorsanız mutlaka en kısa sürede doktorunuza başvurun.
YAŞA GÖRE TANSİYON DEĞERLERİ
Büyük tansiyonunuz 140 ve üzeri ise küçük tansiyonunuz kaç olursa olsun tansiyonuz çıkmıştır. Küçük tansiyonunuz 90 ve üzerinde ise büyük tansiyonunuzun önemi yok, yine tansiyonunuzun çıktığına işaret eder. Ancak büyük tansiyonunuz 90 ve altında ise bu tansiyonunuzun düşüğünü ifade eder. Küçük tansiyonunuz 60 ve altında ise de büyük tansiyonunuz sonucu değiştirmez. Yani bu durum yine tansiyon düşüklüğünü içermektedir. İşte yaşa göre tansiyon değerleri: