Kek yaparken...

  • Kek hazırlarken kullanacağınız malzemenin oda sıcaklığında olmasına dikkat edin.
  • Kek için önce yumurtaları çırpıp, şekeri ekleyin ve birlikte yeniden çırpın. Daha sonra sıvıyağ, süt gibi sıvı malzemeleri, en son da unu ekleyin.

  • Tarifinizde oda sıcaklığında tereyağı ya da margarin kullanılıyorsa, önce tereyağı ya da margarini şekerle çırpın. Sonra üzerine yumurta ve diğer malzemeleri ekleyin.
  • Kek yaparken karbonat yerine kabartma tozunu tercih edin.
  • Kekinizi mikserle çırpacaksanız karıştırma işlemine düşük devirde başlayıp daha sonra yüksek devirde devam edin. Harca un ekledikten sonra ise mikserin düşük devrini kullanın.
  • Kekinize ekleyeceğiniz unda topak kalmaması için eleyerek harca katın.
  • Kabartma tozunu da unla birlikte elerseniz harca eşit olarak dağılır ve kekiniz daha iyi kabarır.
  • Kekinize meyve ekleyecekseniz, meyve parçalarının dibe çökmesini önlemek için kestikten sonra üzerlerine un serpin.
  • Kek yaparken meyve, fındık, ceviz gibi malzemeler kullanacaksanız hamurun 1/3'ünü ayırın. Kalan hamura bu malzemeyi ekleyip karıştırın. Kalıba önce ayırdığınız sade hamuru, daha sonra malzemeli olanı dökün. Bu şekilde hazırladığınız malzemelerin dibe çökmesini önlemiş olursunuz.
  • Kekin kalıptan kolay çıkması için kalıbı önce yağlayın, sonra unlayın ve üzerine hamuru dökün. Kalıba aldığınız hamuru bekletmeden fırına verin.
  • Kek pişirirken fırını önceden ısıtın. 180- 200 derece, kek pişirmek için idealdir.
  • Pişme esnasında fırının kapağını sürekli açıp kapamayın.
  • Pişip pişmediğini anlamak için kekin orta kısmına bir kürdan ya da bıçak batırın. Hamur bulaşmadan temiz olarak çıkıyorsa kekiniz pişmiş demektir.
  • Keki fırından çıkardıktan sonra kalıbın içinde soğutun. Kalıptan çıkarmak için silkeleyin, eğer bu şekilde çıkmıyorsa bir bıçağın ucunu kalıbın kenarlarına gezdirerek kalıptan ayırın.