Misafirlerinizi bu böreklerle şaşırtın
Domates Soslu Kıymalı Börek Tarifi (8 kişilik)
200 gram kıyma
1 adet soğan
Yarım demet maydanoz
2 su bardağı domates suyu
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su
3 adet yufka
Tuz,
karabiber
SOĞANI soyup yemeklik doğrayın. Kıyma ile birlikte iyice kavurun. İnce kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Ilınması için kenara alın. Bu arada domates suyu, su ve sıvıyağı karıştırın. 1 Yufkalardan birini, yağlanmış tepsiye, kenarlarından sarkacak şekilde yayın. Üzerine domates suyu karışımını gezdirin. 2 İkinci yufkanın yarısını gelişigüzel parçalayarak tepsiye yayın. Domates suyu karışımı ile ıslatın. 3 Üzerine kıymayı yayın. Kalan yarım yufkayı didikleyerek kıymanın üzerini örtün. Domates suyu karışımı ile yufkayı ıslatın. 4 Tepsinin kenarlarından sarkan yufka ile böreğin üzerini kapatın. Kalan domates suyu karışımını en üste sürün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
Misafirlerinizi bu böreklerle şaşırtın
Kuru Fasulyeli Börek Tarifi (5 kişilik)
1 su bardağı kuru fasulye (akşamdan ıslatılacak)
200 gram beyaz peynir veya lor peyniri
1 demet maydanoz
2 adet yufkA
Tuz
Kızartmak için:
Sıvıyağ
BİR GECE öncesinden ıslatılan kuru fasulyeleri haşlayıp suyunu süzdürelim. Kuru fasulyeleri bir tabağa aktarıp üzerine peyniri katalım. Tuzunu ayarlayıp karıştıralım. 1 Üzerine maydanozu ince kıyalım. Tekrar karıştıralım. Yufkaları sigara böreği keser gibi, bir yufkadan 8 eşit üçgen parça elde edecek şekilde keselim. 2 Geniş kenarlarına iç koyup yan kenarlarını hafifçe içe doğru döndürelim. 3 Yufkayı rulo yaparak saralım. Kızdırılmış sıvıyağda kızartıp, kağıt havlu üzerine alalım. Servis yapalım.
Misafirlerinizi bu böreklerle şaşırtın
Pırtık Böreği Tarifi (6 kişilik)
2 ekmek dilimi büyüklüğünde beyaz peynir
Yarım demet maydanoz
4 çorba kaşığı tereyağı veya margarin
1 su bardağı süt
3 adet yumurta
4 adet yufka
Tuz,
karabiber
ÇATAL ile ezilmiş peynir, ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiberi bir kapta karıştırın. Üzerine eritilmiş tereyağını, süt ve çırpılmış 2 yumurtayı ilave edip, karıştırın. Fırın tepsisini yağlayıp bir bütün yufkayı, kenarları dışarda kalacak şekilde yerleştirin. Kalan üç yufkayı şeritler halinde kesin. Sonrasında şeritleri peynirli sütlü karışıma ekleyip karıştırın ve tepsideki bütün yufkanın ortasına dökün. Tepsinin kenarından sarkan yufkayı içe doğru alıp malzemenin üzerini kapatın. Üzerine kalan yumurtanın sarısını sürün. 200 derece fırında 25-30 dakika pişirin. Piştikten sonra böreği dilimleyerek servis yapın.
Misafirlerinizi bu böreklerle şaşırtın
Minik Kabaklı Tavuklu Börek Tarifi(2 kişilik)
1 adet yufka
2 adet tavuk göğsü
2 adet minik kabak
Kırmızı biber
sarı biber
1 çorba kaşığı soya sosu
1 adet yumurta sarısı
Bir tutam susam
Tavuk göğüslerini et döveceği havan tokmağı ile döverek iyice inceltin. Üzerlerine minik kabakları (kabuklarını soymadan) ve iri doğranmış biberleri yerleştirin. Soya sosunu paylaştırın. Tavuk göğüslerini rulo şeklinde sarın. 1 adet yufkayı ortadan ikiye bölün. Yufkalarla da tavukları bohça şeklinde sarın. Üzerine yumurta sarısı sürüp, susam serpin. 250 derece fırında, üzeri kızarana dek pişirin. Dilimleyerek servis yapın.
Misafirlerinizi bu böreklerle şaşırtın
Mercimekli Börek Tarifi (10 kişilik)
4 adet yufka
Bir buçuk su bardağı yeşil mercimek
3-4 çorba kaşığı sıvıyağ
1 demet maydanoz
Tuz
Karabiber
1 adet yumurta (akı ve sarısı ayrılacak)
Bir buçuk su bardağı süt
Yarım su bardağı sıvıyağ
Susam
Mercimeği, düdüklü tencerede fazla yumuşatmadan, diriliğini kaybedene dek haşlayın. Sonrasında suyunu iyice süzdürün. 3-4 kaşık sıvıyağda mercimeği, arada bir çevirerek 2 dakika daha kavurun. Ateşten alıp soğutun. Üzerine kıyılmış maydanozu, tuzu, karabiberi ve yumurtanın akını ekleyip, hızla karıştırın. Yufkaları ortadan ikiye bölün. Yarım daire şeklini alan biryufkaya, önce sütü sonra sıvıyağı fırça ile ayrı sürün. İkinci yarım ay şeklindeki yufkayı üzerine serip, yine süt ve sıvıyağı sürün. Uzun kenarı boyunca mercimekli iç yerleştirin. Yufkaların kenarlarını hafifçe içe doğru çevirip, yufkanın uzun kenarı boyunca rulo yaparak sarın. 10 cm aralıklı kesin. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın. Yağlanmış fırın tepsisine börekleri dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Ardından susamları serpin. Önceden ısıtılmış 220 derece fırında, altı üstü kızarana dek pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Misafirlerinizi bu böreklerle şaşırtın
Karidesli Börek Tarifi (4 kişilik)
2 adet yufka
250 gram haşlanmış karides
3 adet kırmızı biber
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
Üzerine:
1 adet yumurta sarısı
Susam
Yufkayı ikiye katlayın. Dört eşit parça kesin. Bu arada kırmızı biberleri ince halkalar halinde doğrayın. Düz bir zeminde, kestiğiniz yufkaların içine, haşlanmış karidesleri ve kırmızı biberleri koyun. Rendelenmiş kaşar peyniri serpin. Sigara böreğinden daha kalın arın. Üzerine yumurta sarısı sürün. Susam serpin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzerleri kızarana dek pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Misafirlerinizi bu böreklerle şaşırtın
Sütlü Börek Tarifi (5 kişilik)
Yarım demet pazı
Yarım kahve fincanı sıvıyağ (Pazıları kavurmak için)
1 adet büyük boy soğan
2 adet yufka
3/4 çay bardağı sıvıyağ
Bir buçuk su bardağı süt
Tuz
Öncelikle pazıları ayıklayıp iyice yıkayın. İki avucunuzda pazı yapraklarını iyice sıkarak suyunu süzdürün. Ardından tel süzgece koyup fazla suyunu süzdürün. Yarım kahve fincanı sıvıyağda önce pazıların saplı kısımlarını ve doğranmış soğanı 3-4 dakika kavurun. Ardından pazıların yapraklı kısımlarını ilave edip kavurun. Ateşten almadan 1 dakika önce tuzunu ayarlayın ve soğumaya bırakın. Yufkayı serin; üzerine sıvıyağ sürün. Yufkayı köşeli küçük bir tepsiye alın. Yufkanın karşılıklı kenarlarını, kat yerlerine de sıvıyağ sürerek, bohça gibi kapatın. İkinci yufkayı da aynı şekilde yağlayarak aynı tepsiye alın. Bohça şeklinde katlanmış ve üst üste serdiğimiz 2 yufkayı, 230 derece fırında, yufkaların altı üstü kızarana dek pişirin. Fırından alır almaz soğuk sütü yufkaların üzerine gezdirin. Söndürülmüş ama sıcaklığını henüz kaybetmemiş fırında 5 dakika kadar bekletip, yufkaların sütü emmesini sağlayın. Fırından çıkarıp, yumuşamış yufkaların bir kenarına pazılı içi yayın ve rulo yaparak sarın. Dilimleyerek servis yapın.
Misafirlerinizi bu böreklerle şaşırtın
Safranlı Kıymalı Börek Tarifi (8 kişilik)
Hamur için:
Bir tutam safran
1 su bardağı ılık su
4 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 adet yumurta
1 su bardağı süt
Yarım kahve fincanı fındıkyağı
Hamurların arasına sürmek için:
50 gram tereyağı
İç mazeme için:
250 gram kıyma
1 adet küçük boy soğan
1 çorba kaşığı tereyağı
1 kahve fincanı pirinç
Yarım demet maydanoz
Tuz
karabiber
1 HAMUR için safranı 1 su bardağı ılık suda 15 dakika bekletin. Unu yoğurma kabına alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Safranlı su, tuz, yumurta, süt ve fınkdıkyağı ilave edip, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtün ve yarım saat dinlendirin. 2 İç malzeme için bir tavaya aldığınız kıyma ve kıyılmış soğanı tereyağında kavurun. Haşlanmış pirinç, tuz ve karabiber ekleyip, 1-2 dakika daha kavurmaya devam edin. Kıyılmış maydanozu katın ve tavayı ocaktan alın. Dinlenen hamuru 12 eşit bezeye ayırın ve tüm bezeleri yemek tabağı büyüklüğünde açın. 3 6 adet bezenin arasına eritilmiş tereyağı sürerek, üst üste koyun. Diğer 6 adedi de aynı şekilde hazırlayın ve üzerlerine nemli bir bez örterek, buzdolabında en az yarım saat bekletin. Daha sonra 6 adet yufkayı normal büyüklükte, ince ve tek bir yufka olacak biçimde açın. Ortasını komposto kasesi büyüklüğünde kesin ve kestiğiniz orta parçayı çıkarın. Hamurun üzerine iç malzemenin yarısını yayın. Kenar kısımlarını ortadaki kestiğiniz boşluğa doğru yuvarlayın ve simit şekli elde edin. Üzerine bıçakla 3-4 yerinden çizikler atın. Yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Diğer hamuru da aynı şekilde hazırlayın ve toplam 2 adet
börek elde edin. Hamurların aralarına sürdüğünüz yağdan kalan yağ olursa onu da böreklerin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri hafif pembeleşene kadar pişirin.
Misafirlerinizi bu böreklerle şaşırtın
Karadutlu Tatlı Börek Tarifi (8 kişilik)
300 gram taze karadut
300 gram lor peyniri
1 su bardağı iri kıyılmış antepfıstığı
1 su bardağı iri kıyılmış fındık
3-4 dal kıyılmış nane
100 gram tereyağı
16 adet baklava yufkası
Üzeri için:
1 adet yumurta sarısı
Servis için:
1 çay bardağı pudraşekeri
HARÇ için lor peyniri, antepfıstığı, fındık ve naneyi harmanlayın. Tereyağını eritip, fırın tepsisini yağlayın. 4 adet yufkayı aralarına tereyağı sürerek tepsiye yerleştirin. Dördüncü yufkanın üzerine, yufkanın kenarlarına çok gitmeden lorlu karışımın bir kısmını serpiştirip, dut yerleştirin. Aynı işlemi 3 kez daha tekrarlayın. Yufkaların kenarlarını üstte toplayın. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, ara sıra dutun salan suyunu peçete yardımıyla silerek, yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Pudraşekeri serpip servis yapın.
Misafirlerinizi bu böreklerle şaşırtın
Civanım Börek Tarifi (8 kişilik)
1 kg haşlamalık kuzu eti
2 su bardağı su
2 dilim tost ekmeği
1 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
1 çorba kaşığı kuşüzümü
Yarım demet maydanoz
4 adet yufka
150 gram tereyağı
4 adet yumurta
1 su bardağı süt
Tuz
karabiber
pulbiber
1 ETİ su ile birlikte bir tencereye alın ve suyunu çekene kadar pişirin. Kemiklerinden ayırın ve bir kaba alın. Kızarmış ve soğutulmuş tost ekmeğini robottan geçirip, etin içine katın. Dolmalık fıstığı, sıvıyağda hafif pembeleşene kadar kavurun ve etin içine ilave edin. Kuşüzümü, tuz, karabiber ve pulbiber katın. Kıyılmış maydanozu da ekledikten sonra tüm malzemeyi iyice karıştırın. 2 Orta büyüklükte, ısıya dayanıklı bir cam kabı yağlayın ve yufkanın birini kenarları dışarı taşacak şekilde içine yayın. Derin bir kapta eritilmiş tereyağı, yumurta ve sütü çırpın. Bu karışımdan yufkanın üzerine ve kenar kısımlarına sürün. Kalan 3 yufkayı da aralarına yağlı karışımdan sürerek üst üste tepsiye yerleştirin. Orta kısma, hazırladığınız etli iç harcı yerleştirin. Kenarlardan taşan yufkalardan 4-5 parmak fazlalık bırakıp, geri kalan yufkayı kesin ve yumurtalı harçla ıslatarak, etli iç harcın üzerine yayın. Kenardan sarkan 4-5 parmak genişliğindeki yufkayı burgu yaparak içe doğru sıkıştırın. Kalan yumurtalı harcı böreğin üzerine boşaltıp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Misafirlerinizi bu böreklerle şaşırtın
Pazılı Börek Tarifi (6 kişilik)
Yarım demet pazı
1 adet orta boy soğan
2 adet yumurta (birinin sarısı ayrılır)
10 adet milföy yaprağı
100 gram çökelek veya lor peyniri
3-4 çorba kaşığı sıvıyağ
YIKANMIŞ pazıları ince kıyalım. Küp doğranmış soğanı, sıvıyağda hafifçe pembeleştirelim. 1 Üzerine kıyılmış pazıları ilave edip kavuralım. 2 Pazılar diriliklerini kaybettiğinde ateşten alıp üzerine peynir ekleyelim. Ardından yumurtaları ve tuzu katıp karıştıralım. 3 Milföy hamurlarının ortalarına pazılı içten pay ederek yerleştirelim. 4 Hamurun kenarlarını, mantı kapatır gibi, zarf şeklinde kapatalım. Kenarlarını, pişerken açılmaması için iyice sıkıştıralım ve üzerlerine ayırdığımız yumurta sarısını sürelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirelim.
Aşçının notu: Milföy hamurunun güzel kabarması için mutlaka fırınımızı 5-6 dakika önceden ısıtmak gerekir.
YIKANMIŞ pazıları ince kıyalım. Küp doğranmış soğanı, sıvıyağda hafifçe pembeleştirelim. 1 Üzerine kıyılmış pazıları ilave edip kavuralım. 2 Pazılar diriliklerini kaybettiğinde ateşten alıp üzerine peynir ekleyelim. Ardından yumurtaları ve tuzu katıp karıştıralım. 3 Milföy hamurlarının ortalarına pazılı içten pay ederek yerleştirelim. 4 Hamurun kenarlarını, mantı kapatır gibi, zarf şeklinde kapatalım. Kenarlarını, pişerken açılmaması için iyice sıkıştıralım ve üzerlerine ayırdığımız yumurta sarısını sürelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirelim.
Aşçının notu: Milföy hamurunun güzel kabarması için mutlaka fırınımızı 5-6 dakika önceden ısıtmak gerekir.