Pişerken kötü kokabilir ama asıl faydası kokusunda!
SİNİRLERİ GÜÇLENDİRİYOR
Beyaz lahana tiamin, riboflavin ve niasin gibi B grubu vitamin içeriği de yüksek bir sebze. B grubu vitaminler özellikle sinir sistemi için son derece faydalı.
Pişerken kötü kokabilir ama asıl faydası kokusunda!
BAĞIRSAKLARI ÇALIŞTIRIYOR
Özellikle pişirirken hoş olmayan kokuları ortaya çıkaran kükürtlü bileşikler, beyaz lahananın sindirim sistemini iyi çalıştırmasını sağlıyor. Yüksek tansiyonu, ödemi olan kişiler tarafından yemeği ya da salatası rahatlıkla tüketilebilir.
Pişerken kötü kokabilir ama asıl faydası kokusunda!
KANSERE KARŞI KORUYOR
Antioksidan kapasitesi yüksek bir sebze olan beyaz lahana, serbest radikallere karşı savaşıyor ve kansere karşı koruyor. Bağışıklığı baskılayan hastalıklar, karaciğer hastalıkları, diyabet ve obezite gibi hastalıklara karşı da koruma sağlıyor.
Pişerken kötü kokabilir ama asıl faydası kokusunda!
ENFEKSİYONLARA KARŞI KORUYOR
C vitamini yönünden birçok sebzeye göre içeriği çok daha kuvvetli olan beyaz lahana enfeksiyonlara karşı koruyor, bağışıklığı güçlendiriyor
Beyaz lahananın 100 gramı, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 40'ını karşılıyor. Pişirildikçe, bekledikçe ve işlemden geçtikçe C vitamini içeriği azalmasına karşın yine de faydası büyük.
Pişerken kötü kokabilir ama asıl faydası kokusunda!
YÜKSEK TANSİYONU DÜŞÜRÜYOR
Yapısında bulunan lif ve bazı maddeler ile diüretik yani vücuttan suyu atmaya yardımcı bir sebze olan beyaz lahana, bu sayede dolaşımın iyi olmasını, ödemin azalmasını sağlıyor.
Pişerken kötü kokabilir ama asıl faydası kokusunda!
ZAYIFLAMAYA YARDIMCI OLUYOR
Kalorisi oldukça düşük olan beyaz lahana diyetler için oldukça uygun bir sebze. 100 gramında 24 kcal enerji var. Özellikle çiğ olarak tüketildiğinde diyete kalori getirisi daha az oluyor.
Pişerken kötü kokabilir ama asıl faydası kokusunda!
TURŞUSU PROBİYOTİK ÖZELLİĞE SAHİP
Turşunu yaparak beyaz lahanaya probiyotik özellik kazandırabilirsiniz. Ancak turşu içine eklenen tuz, probiyotik miktarının azalmasına neden olabilir.
Pişerken kötü kokabilir ama asıl faydası kokusunda!
HİPERTİROİDİSİ OLANLAR TÜKETMESİN!
İpek Ertan, hipertiroidisi olanlar için de ayrıca uyarıda bulunuyor; "Yapısında bulunan bazı maddeler tiroit bezlerinin çalışmasını yavaşlatır. Bu nedenle hiptiroidisi olan yani tiroitleri az çalışan kişiler tarafından fazla tüketilmemeli. Haftada iki kez tüketilmesi uygundur."