Tavuğun binbir çeşit hali
Sirkeli Terbiyeli Tavuk
4-6 Kişilik
Malzemeler
3 çorba kaşığı sirke
1 kg tavuk göğsü
3 çorba kaşığı soya sosu
1’er tatlı kaşığı zerdeçal, kimyon,
karabiber, pulbiber, tarçın ve kekik
1 çorba kaşığı nişasta
2 çorba kaşığı zeytinyağı veya tereyağı
Sirkeli Terbiyeli Tavuk Yapılışı
JÜLYEN doğranmış tavuğu bir kaba alın. Üzerine sirke, soya sosu, zerdeçal, kimyon, karabiber, pulbiber, tarçın, kekik ve nişasta ilave edip karıştırın. Bir gece buzdolabında dinlendirin. Ertesi gün zeytinyağı veya tereyağında tavuğun rengi dönene dek pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Tavuğun binbir çeşit hali
Çıtır Parmak Tavuk
6 Kişilik
Malzemeler
6 adet tavuk pirzola(kemik ve derisi alınmış)
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım su bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı nişasta
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz kırmızıbiber
1 çay kaşığı tuz
Kızartmak için: Sıvıyağ
Çıtır Parmak Tavuk Yapılışı
TAVUK pirzolaları parmak genişliğinde ve uzunluğunda dilimleyin. Ayrı bir yerde zeytinyağı, sıvıyağ, nişasta, kimyon, toz kırmızıbiber ve tuzu iyice çırpın. Tavuk parçalarını bu karışıma ekleyip iyice harmanlayın. 1 saat dinlendirip kızgın sıvıyağda kızartın. Ilık olarak servis yapın.
Tavuğun binbir çeşit hali
Ballı portakal sulu tavuk
6 Kişilik
Malzemeler
4 çorba kaşığı bal
1 adet portakalın suyu
6 adet tavuk budu
2 adet soğan
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz hardal
1 su bardağı portakal suyu
1 adet portakalın rendelenmiş kabuğu
1 su bardağı su
1 çorba kaşığı buğday nişastası
Yarım çay kaşığı karabiber
Tuz
Ballı portakal sulu tavuk Yapılışı
TAVUK butlarını tuz ve karabiberle tatlandırın. Yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında soteleyin. Bal, portakal suyu, portakal kabuğu, toz hardal, tuz ve karabiber ekleyip karıştırın. Tavuğu fırın tepsisine yerleştirin. Soğanlı karışımı üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, ara sıra tavuk butlarını ters yüz ederek ve üzerine tepsideki soğanlı sostan dökerek yaklaşık bir buçuk saat pişirin. Tavuk butlarını servis tabağına alın. Ayrı bir yerde su ve nişastayı karıştırın. Fırın tepsisinde biriken sosla karıştırın ve tavuğun üzerine gezdirip servis yapın.
Tavuğun binbir çeşit hali
Tavuk Sarma (Kievski)
4 Kişilik
Malzemeler
tatlı kaşığı tereyağı
8 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
2 diş sarmısak
1 çorba kaşığı kıyılmış dereotu
1 su bardağı un
2 adet yumurta
1 su bardağı galeta unu
Kızartmak için: Sıvıyağ
Tavuk Sarma (Kievski) Yapılışı
TAVUK göğüslerini parçalamadan ortadan ikiye kesin. Ayrı bir yerde tereyağı, rendelenmiş kaşar peyniri, kıyılmış sarmısak ve dereotunu harmanlayın. Karışımı tavukların içlerine pay edin. Daha sonra sıra ile una, çırpılmış yumurtaya ve galeta ununa bulayın. Kızgın sıvıyağda kızartın. Dilediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın.
Tavuğun binbir çeşit hali
Tori Teriyaki (Teriyaki Soslu Tavuk)
4 Kişilik
Malzemeler
4 adet tavuk butu (kemiksiz)
4 adet kabak
4 çorba kaşığı soya sosu
4 çorba kaşığı un
2 çorba kaşığı ayçiçekyağı
Tori Teriyaki (Teriyaki Soslu Tavuk) Yapılışı
TAVUK etini iri küpler halinde doğrayın ve unlayın. Kabağı uzunlamasına dörde bölerek dilimleyin. Tavaya ayçiçek yağını koyup, tavuğu kızartın. Daha sonra yağı süzün. Kabağı da tavaya alıp, kapağını kapatın ve kabak yumuşayana kadar pişirin. Tavukları da tavaya alın. soya sosunu karıştırıp, tavaya ilave edin. Tavanın kapağını açıp, sosun koyulaşmasını sağlayın. Ocaktan alıp, sıcak servis yapın.
Tavuğun binbir çeşit hali
Milföylü Tavuk Butları
4 Kişilik
Malzemeler
4 adet milföy hamuru
2 su bardağı sıcak su
1 adet defne yaprağı
1 çay kaşığı tuz
3-4 tane karabiber
4 adet tavuk budu
1 adet yumurtanın sarısı
Birkaç dal maydanoz
Sos için:
Domates salçası
Milföylü Tavuk Butları Yapılışı
MİLFÖY hamurunu buzdolabından çıkarıp yumuşamaya bırakın. Bu arada sıcak suyun içine defne yaprağı, tuz ve karabiberi katın. Tavuk butlarını da ilave edip, 10 dakika haşlayın. Haşlanan butları, biraz yumuşamış olan 4 adet milföy karesinin içine sarın. Üzerlerine yumurta sarısını sürün. Az yağlanmış fırın tepsisine dizip, fırında 10 dakika pişirin. Fırından çıkarıp servis tabağına aktarın. Üzerine sulandırılmış domatesli sosu gezdirin. Tabağın etrafına ince kıyılmış maydanozu gezdirip servis yapın.
Tavuğun binbir çeşit hali
Yelpazeli Tavuk
4 Kişilik
Malzemeler
4 adet tavuk budu ya da kalça
1 kahve fincanı zeytinyağı
4 diş sarmısak
3-4 dal biberiye
1 su bardağı susam
2 adet kırmızı dolmalık biber
Hardal
tuz
karabiber
Süslemek için:
Yufka
Yelpazeli Tavuk Yapılışı
TavuklarIn her tarafını zeytinyağına bulayın. Sarmısak ve biberiyeyi incecik kıyın. Tavukların her tarafına gelecek şekilde serpip, tuz ve karabiber ilave edin. Izgarada önlü arkalı kızartın. Kızaran tavuğu fırın tepsisine alın. Etin bir yüzüne fırça ile hardalı sürün. Bol miktarda susam serpip fırına verin. Diğer tarafta kırmızı biberleri incecik doğrayın. Az yağda tuz ve karabiber ilavesi ile soteleyin. Servis tabağına önce biberleri, üzerine fırından çıkan tavuğu koyun. Yufkayı yelpaze şeklinde katlayıp, yapışmaz yüzeyli tavada kızartın. Tavukla birlikte servis yapın.
Tavuğun binbir çeşit hali
Susamlı Tavuk
5 Kişilik
Malzemeler
4 çorba kaşığı susam
Yarım çay bardağı zeytinyağı
1 kg kuşbaşı doğranmış tavuk göğsü
2 çorba kaşığı un
6-7 adet taze soğan
1 çay kaşığı tozşeker
1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
1 su bardağı süt
Tuz
Susamlı Tavuk Yapılışı
SUSAMI, 2 çorba kaşığı zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun. Soğuması için kenara alın. Taze soğanların yeşil saplarını incecik kıyın ve başka bir tencerede kalan zeytinyağı ile iyice kavurun. Doğranmış tavuk göğüslerini ekleyip pişirmeye devam edin. Unu eleyerek ilave edin. 2-3 dakika karıştırarak pişirin. Son olarak süt, limon kabuğu, şeker ve susam ekleyin. Tuzu ilave edin ve kaynatın. Unun dibe çökmemesi için, arada bir karıştırın. Tavuk etleri piştiğinde ocaktan alın.
Tavuğun binbir çeşit hali
Karpuz İçinde Tavuk
8 Kişilik
Malzemeler
1 adet büyük boy karpuz
1 adet büyük boy tavuk
2 çorba kaşığı köfte baharı
2 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
1 çorba kaşığı limon suyu veya soya sosu
Uzun çöp şişler
Karpuz İçinde Tavuk Yapılışı
Karpuzun üzerinden, içinden tavuğun geçebileceği genişlikte kapak kesin. Kapağın içini dikkatlice oyun. Daha sonra karpuzun içini, tavuğun sığabileceği şekilde boşaltın. Tavuğun iç kısmını tuz ve karabiber ile, dışını köfte baharıyla iyice ovun. Tavuğu, içi boşaltılmış karpuzun içine yerleştirin. Üzerine tereyağı koyun. Kestiğiniz kapağı da karpuzun üzerine yerleştirip, düşmemesi için uzun çöp şişlerle tutturun. Karpuzu, fırın tepsisine koyup, 200 derece fırında 2 saat pişirin. Daha sonra ısıyı 150 dereceye düşürüp, 2.5 saat daha pişirmeyi sürdürün. Tavuğu karpuzun içinden çıkarıp servis tabağına alın. Karpuzun içindeki suyu bir tencereye boşaltıp, limon suyunu (veya soya sosu) ilave ederek ocakta yoğunlaşana kadar kaynatın. Hazırladığınız bu sosu tavuğun üzerine sürerek servis yapın.
Tavuğun binbir çeşit hali
Acem Tavuğu
4 Kişilik
Malzemeler
4 adet yumurta
1 çorba kaşığı tereyağı
1 su bardağı pirinç
Bir buçuk su bardağı su
1 adet tavuk göğsü
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık
Tuz,
karabiber
Maydanoz
Süslemek için:
Haşlanmış bezelye
Acem Tavuğu Yapılışı
Yumurtaları tek tek çırparak, çok az yağ konulmuş yapışmaz yüzeyli tavaya döküp omlet yapın. Bu arada pirinci yıkayıp suyunu süzün. 1 çorba kaşığı tereyağında pirinci ve fıstığı hafifçe kavurup, üzerine suyu ekleyin. Tuzunu ayarlayın. Kısık ateşte pilavı pişirin. Tavuk göğsünü de haşlayıp incecik didikleyin. İnce kıyılmış maydanozla birlikte tavuk etini pilava karıştırın. Karabiber ekleyin. Daha sonra her bir omleti düz tabağa serip, üzerlerine pilavı paylaştırın. Ters çevirip, bezelye ile servis yapın.