Soru ve cevap

1) Bize kendinden biraz bahseder misin?


Aslında uzun yıllar boyunca kendimi Ankara doğumlu şeklinde başlayarak anlatırdım ama bir süredir Ayda ve Badenin annesi olarak başlıyorumJ Hepimizde olduğu gibi onlar benim için de yeni bir hayatın başlangıcı oldular. Çok kısa olarak makine mühendisiyim daha sonra işletme yüksek lisansı yaptım ve uzun yıllar kurumsal firmalar da çeşitli yöneticilik pozisyonlarında görev aldım. İstanbul'da yaşıyorum, işi işyerinde bırakan ve çocukları ile keyifli zaman geçirmeyi çok seven bir anneyim.

2) Tereyağını Kendin Yap fikri nasıl oluştu?

Öncelikle bu bir buluş değil, tereyağının tek hammaddesi süt yağıdır. Evimizde son 4 yıldır tereyağını bu şekilde yapıyor, kahvaltı ve bütün yemeklerinizde kullanıyoruz. Uzun zamandan beri ve özellikle de Ayda ile Badenin hayatımıza girişinden sonra katkısız ve doğal olan ürünleri kullanma yönünde maksimum çaba göstermeye başladık. Eşim işi sebebi ile yüksek yağ oranı olan katkısız pastörize süt kaymağını (süt yağı) getiriyor ve bizde hiçbir ekipman kullanmadan 15dk içinde saf ve katkısız tereyağına dönüştürüyoruz. Tek değerli çocuk benim çocuklarım değil, hepsi birbirinden daha değerli ve ilk olarak komşularımız sonra çocukların arkadaşlarının aileleri derken bir anda bizimle beraber yaklaşık 100 ailelik bir grup olduk. Bunu yapan herkes hem lezzet hem de çok kolay olması sebebi ile tekrar tekrar talep ettiler. Her gün yeni talepler gelmeye başlayınca 2017 yılı başında neden bunu daha çok aile ile paylaşmayalım dedik ve ilk olarak bu şekilde yola çıktık. Ve sadece sosyal medya ve web sitesi üzerinden sipariş aldığımız bir yapı kurduk. Ürünlerin siparişi geliyor ve soğuk zincir ile dağıtımı yapılıyor.


3) Yapılışı konusunda bizi biraz bilgilendirir misin?

Biz kendi yoğurdumuzu da evde yapıyoruz ve kesinlikle yoğurt yapmaktan çok daha kolay. Süt kaymağımızın yağ oranı çok yüksek olduğu için tereyağına dönüşmesi çok kolay oluyor. Hiçbir ekipmana da ihtiyacınız yok. Bütün ihtiyacınız olan bizim size göndereceğimiz Tereyağını Kendin Yap saf ve katkısız süt kaymağı, boş bir kase ve soğuk su. Kaseye aldığımız kaymağı bir elimiz ile hamur yoğurur gibi yoğuruyoruz. İlk olarak kaymağımız kar görüntüsü alacak ve arkasından suyunu (ayranını) bırakacak yani tereyağı oluşumu başladı ve çıkan suyu bir kaba boşaltıyoruz ta ki artık suyu çıkmayana kadar ve daha sonrasında bir bardak soğuk su içinde tereyağımızı yoğurarak yıkıyoruz ve işte bu kadar kolay; saf ve katkısız tereyağımız hazır. Tereyağını Kendin Yap sosyal medya hesaplarından ve www.tereyaginikendinyap.com sitemizden yapılış videosunu izleyebilirsiniz. Toplam süre en fazla 15dk ve bunu ayda bir veya iki ayda bir kere yapıyorsunuz. Kesinlikle buna değer.


4) Dağıtımını nasıl yapıyorsunuz?

Bizi en çok zorlayan konulardan bir tanesi de dağıtım konusu idi. Kesinlikle ürün soğuk zincir bozulmadan dağıtılmalı. Bu sebeple ilk olarak İstanbul ile başladık ve daha sonra Ankara'da dağıtıma başladık. Yakın zaman içinde de gelen taleplere paralel olarak soğuk zincir bozulmadan tüm Türkiye'de dağıtıma başlamış bulunuyoruz.

5) Sadece inek sütü kaymağımı? Yoksa şu günlerde sıkça karşılaştığımız inek sütü alerjisi olanlar için keçi kaymağı da var mı?

İlk olarak inek sütü kaymağı ile başladık fakat gelen talepler sebebi ile Mart ayında keçi sütü kaymağının da dağıtımına başladık. Aynı şekilde keçi kaymağından da saf ve katkısız tereyağı yapıyorsunuz. Sadece keçi çiftliğinden alınan sütleri kullanıyoruz, inek sütüne göre de daha limitli bir ürün olması sebebi ile de hafta da sadece bir kere keçi sütü kaymağı üretimi ve sevkiyatı yapıyoruz. Keçi sütünde ve inek sütünde de sadece Balıkesir bölgesinin sütünü kullanıyoruz.


6) Peki neden Tereyağını Kendimiz Yapmalıyız?

Her ne olursa olsun en saf ve katkısız olanı her zaman bizim kendi yaptığımızdır. İçinde ne olduğunu biliriz ve gönül rahatlığı ile tüketiriz. 15dk gibi kısa bir sürede yapılan sadece bizim elimizin değdiği bir ürün. Tereyağı alıp yıkayıp kullanabileceğimiz bir ürün değildir ki biz anneler her şeyi en iyi şekilde dezenfekte etmeyi severizJ Yapılışı da çok keyifli, her ay bir kere yapıyoruz ve Ayda ile Bade de yapmama yardımcı oluyor. Düşünün ne kadar kolay ki 4,5 yaşında Ayda bunu yapabiliyor, bu kadar basitken neden Tereyağımızı Kendimiz Yapmayalım ve içinde hiçbir katkı olmadığını bildiğim bir ürünü çocuklarıma yedirmeyeyim. Biz evimizde sadece kendi yaptığımız tereyağını ve zeytinyağı kullanıyoruz ve kesinlikle herkese de bunu tavsiye ederim. Ama önemli olan doğal ve katkısız ürünler bulabilmek. Biz aramayın, kendiniz yapın diyoruz. Hatırlarsanız dünyaca ünlü TIME dergisi kapak olarak "eat butter" yani "tereyağı tüketin" dedi. Birçok Türk bilimci de bunu desteklemekte. Sosyal medya hesaplarında takip ederseniz birçok müşterimiz bir kısmını sade olarak yapmakta ve bir kısmını da dereotu, fesleğen, kekik gibi diğer çeşitli otlarla renklendirmekte. Kesinlikle harika kahvaltılık tatlar ortaya çıkıyor. Herkese yapacakları tereyağının bir kısmını bu şekilde denemelerini kesinlikle tavsiye ederim.