Günümüzde zayıf olmak her geçen gün daha da önem kazanıyor. Kilomuz fazla olunca vücudumuzdan memnun olmuyor ve kendimizi mutsuz hissedebiliyoruz. Bozulan sağlığımızın yanı sıra görüntümüzden de rahatsızlık duyuyor ve bu fazla kiloları taşımak istemiyoruz. Sohbetlerde bile sürekli kilo verme ve diyet yapma gündeme geldiği için birinci hedef "kilolardan kurtulma" oluyor. İşin güzel yanı, diyet yapan her insan bir şekilde kilo veriyor. Acı olan tarafı ise, kilo verenlerin yüzde 80'i verdiği kiloları geri almaktan kurtulamıyor. Neden kilo alınıyor ve geri almayanlar bunu nasıl başarıyor?

Diyet yapan herkes kilo verme işine çok kararlı bir şekilde başlıyor. Fazla kilolar, kilo verme konusunda aceleci davranmamıza sebep oluyor. Önemli olan, bu ruh halinde iken kilo verme konusunda doğru yöntemi bulabilmek. Yanlış yöntemler sonunda tekrar kilo almak kaçınılmaz olacaktır. Hatta başlanılan kilonun çok üzerine bile çıkmanız son derece doğal bir durumdur. Kilo vermede yanlış yöntemler: Hırstan ve içinde bulunduğumuz durumdan kurtulma isteği ile gözümüzü karartıp, ne olursa olsun sağlıksız, olabildiğince hızlı hangi yöntem varsa o uygulanır. Çok aç kalmak, fazla düşük kalorili ve ilginç diyetler, ölçüsüz spor yapma sonucunda kilolar verilir. Kilo probleminin bitmesinin verdiği rahatlama, kilo verirken çekilen sıkıntılardan kurtulma eski alışkanlıklara dönülmesini kolaylaştırır. Vücudunuzun yetersiz ve tek yönlü beslenmesi ile aşırı hırpalanması metabolizmayı yavaşlatır. Verdiğiniz kiloların keyfini süremeden, inceldiğinizi hissedemeden kolayca kilolarınızı geri almaya başlarken, kilo vermek için sarf ettiğiniz onca emek de boşa gitmiş olur. Bunun sonucunda eski kilonuza hatta bazen daha fazla kiloya ulaşabilirsiniz.

Yağ oranı daha da yükseldiği gibi kas kütlesi ve su seviyesi azalır. Sosyal, psikolojik ve fizyolojik açıdan büyük darbe alırsınız.

KİLO VERMEDE DOĞRU YÖNTEMLER:

? Diyete başlarken hırslı ve kararlı olmak, başarı şansınızı artırır.

? Kilo verme yöntemi seçerken asla sağlığınızdan ödün vermemeniz gerekir. Amacınız sağlıklı beslenmeyi öğrenmek.

? Dilediğiniz sağlıklı kiloya geldikten sonra kilo almamak için koruma programı uygulamak gerekir. Bu da sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmekle sağlanır. Vücudunuzun ihtiyacı olan temel besinleri her gün yeterli miktarda, beş veya altı öğün şeklinde düzenli olarak almaya devam etmek gerekir.

? Diyet yaparken verilen kiloyu korumak için düzenli ve tempolu yürüyüş ile kültür fizik hareketleri yapmaya özen gösterin. Ev ve iş hayatınızdaki hareketlerinizi biraz daha artırın.

? Kısaca alınan enerji ile harcanan enerji arasındaki dengeyi korumakla birlikte, beslenmenizde rol oynayan yiyeceklerin vitamin, mineral, enzim yönünden zengin olmasına da dikkat edin. Bu sayede yaşadığınız sürece sağlıklı ve zinde kalabilirsiniz.