Yazın en sevileni çilek!

Çileğin faydaları saymakla bitmiyor... Yazın en sevileni çilek!
Giriş Tarihi: 12.06.2019 10:41 Güncelleme Tarihi: 12.06.2019 11:22

Çiçekleri beyaz, yemişi olgunlaşma döneminde pembe, olgunlaştığında kırmızı renkli olan, çilek ilkbahar ve yaz mevsiminin aranılan meyvesidir. Şili'de keşfedilip oradan Fransa'ya getirilen, daha sonra dünyaya yayılan çileğin yüzlerce çeşidi olmasına karşın ülkemizde sadece belli başlı 6 çeşidi yetiştirilir. Bunlar; iri meyveli olan "frenk çileği", turfanda yetişen "sera çileği", aroması yüksek olan "Arnavut çileği", genelde reçel yapımında kullanılan "Ereğli Osmanlı çileği", Bursa'da yetiştirilen ve toplam çilek yetiştiriciliğinin yüzde 50'-sinden fazlasını karşılayan "Bursa çileği" ve ormanlarda yabani olarak yetişen "yaban çileği"dir. Bu arada unutmadan; Tarsus'un da çileği çok meşhurdur. Taze olarak tüketiminin yanı sıra pastacılık, reçel, marmelat, komposto, dondurma, şıra, şarap, şampanya ve likör yapımında da kullanılır çilek. Çilek alırken canlı görünümlü, yeşil saplı, kırmızı ve parlak olmasına dikkat etmekte fayda var! Kullanım alanının geniş olmasına rağmen, mevsimi kısa süren çileğin dayanma süresi aşağı yukarı 2 gündür. Aldığınız çileğin ömrünü daha fazla uzatmak istiyorsanız, yıkamadan geniş bir kapiçinde buzdolabında saklayabilirsiniz. Çileğinizi dondurucuda saklarken; saplarını temizleyip, buzlu suda iyice yıkayın. Daha sonra kağıt havlu ile birkaç kez kurulayın. Havası alınmış kapta dondurucuya yerleştirin. Bu şekilde bir yıl saklayabilirsiniz. Ayrıca aldığınız çilekleri ayıklarken, yıkama suyuna sirke ve limon suyu eklerseniz, daha temiz olduklarını göreceksiniz.

ÇİLEĞİN SAĞLIĞA FAYDALARI!

Çilek, tam anlamıyla C vitamini deposudur. Dalında ne kadar çok kalırsa, o kadar C vitamini içerir ve tadı lezzetli olur. Çocuk felci, ağız ve deri yaralarını oluşturan virüsler için yok edici bir etkiye sahiptir. İdrar söktürür, romatizma ve gut hastalığından kaynaklanan ağrıyı, iltihabı azaltır. Ciltteki akne ve sivilcelere iyi gelir. Ayrıca sinirleri kuvvetlendirip, bağırsak kurtlarını döker, ateşi düşürür.

100 GRAM ÇİLEKTE BESİNLER VE KALORİ

Kalori 37

Protein 0.7 gr

Karbonhidrat 8.4 gr

Kolesterol -

Selüloz 1.3 gr

Yağ 0.5 gr

BİZE ULAŞIN