KAYISIYA DAİR

Ortadoğu, Avrupa, Orta Asya, Amerika ve Afrika kıtalarında, Akdeniz'e yakın bölgelerde yetişen kayısı geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Yaz mevsiminin başlamasıyla sofralarımıza konuk olan kayısının eti az tatlı, hafif sulu ve hoş kokuludur. Bu leziz meyvenin düz olan çekirdeği etinden kolaylıkla ayrılır. Çekirdeğin içinde bulunan yenilebilen bademi kayısı reçellerine koku vermek için kullanılır. Tazesi ile birlikte kurusu, reçeli, hoşafı, kompostosu, marmeladı, şurubu, şekerlemesi yapılır. Kek ve pastalarda kullanılır.

Kayısıdan Kırşehir'de etli bir yemek olan "Çirleme", Nevşehir'de "Kayısı yahnisi", Kars Arpaçay'da "Pirekşi", Sivas Divriği'de "Aşlak kavurması" yapılır.

Ülkemiz dünya yaş kayısı üretiminde birinci sırada yer alır ve ticari önem taşıyanı Malatya kayısısıdır. Kolonyadan dönere kadar, Malatya'da kayısıdan pek çok şekilde yararlanılır. Belli başlı çeşitleri arasında "Çöloğlu", "Şekerpare", "Alyanak", "Hasanbey", "Tokaloğlu", "Karacabey", "Sam", "Aprikoz" ve "İmrahor" gelir.

SAĞLIĞA FAYDALARI...

  • Betakaroten denilen A vitamini kaynağı maddeler yönünden zengin olan kayısı, kalp rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltır.
  • Potasyum içeriği de fazla olan bu meyve, yüksek tansiyonu düşürerek, tansiyonu düzene sokmaya yardımcı olar.
  • Kuru kayısı yüksek oranda çözülebilen lif içerir. Bu yönüyle bağırsaklarda pekliğe iyi gelirken, kolesterol düzeyini düşürmeye de yarar.
  • Karaciğerin tahrip olan kısımlarının onarılmasına yardımcı olan kayısı, kan yapımını artırarak, kansızlığa karşı savaşır. Ülserin iyileşmesinde büyük rol oynar.

100 GRAM TAZE KAYISIDA:

BESİNLER VE KALORİ

  • Kalori 51
  • Karbonhidrat 2.8 gram
  • Protein 1 gram
  • Yağ 0.2 gram
  • MİNERALLER
  • Fosfor 23 mgr
  • Kalsiyum 17 mgr
  • Magnezyum 12 mgr
  • Potasyum 281 mgr
  • VİTAMİNLER
  • A vitamini 270 IU
  • B1 vitamini 0.03 mgr
  • B2 vitamini 0.04 mgr
  • B3 vitamini 0.6 mgr
  • B6 vitamini 0.07 mgr
  • C vitamini 10 mgr
  • E vitamini 0.5 mgr