* Kefir, Kafkas orijinli, karbon asidi ve alkol içeren, mayalanma yoluyla elde edilen, tarihi geçmişi olan bir süt içeceğidir. Kefir hem iyi bir besin maddesi hem de bir ilaçtır.

* Kefir, beyaz-sarı renge sahip, karnabahar ya da patlamış mısıra benzeyen kefir tanelerinin mayalanması ile elde edilir.

* Kefir taneleri, sütü fermente edici rol oynar. Kefir tanelerinde genel olarak laktik asit bakterileri, laktozu fermante eden ve edemeyen mayalar bulunur. Bazı tanelerde enterekok ve koliform grubu bakterilere de rastlanır.

* Kefir kullanım amacına göre 12, 18, 24, 26 veya 48 saat bekletilerek mayalandırılır. 48 saatten daha fazla beklemiş kefir kullanılmaz.

* Kabızlığa karşı, 24 saatten daha az süre, yaklaşık 12-18 saat mayalandırılan kefir, ishali durdurmak için 48 saat süreyle mayalandırılan kefir kullanılır.

Kimler kefir kullanabilir?

Her yaştan insan, hatta küçük çocuklar bile kefir içebilir. Kolay hazmedildiği ve zengin bir protein kaynağı olduğu için hastalar ve çocuklar için özellikle önerilir.

Ne kadar kullanılmalı?

Kefir içmeye önce bir çay bardağı ile başlanıp, daha sonra giderek miktarı artırılabilir. Günde 250-1000 ml kadar tüketilmelidir. Müzmin hastalığı olanların günde en az bir litre tüketmesi önerilir.

Kefirin sağlığa faydaları

* Kefir midede sindirilmez, bağırsaklardan doğrudan kana karışır. Hazmı kolaydır ve hücre yenileme özelliğine sahiptir.

* Protein, yağ, B12, B1, K vitamini, laktoz ve mineral yönünden de zengindir.

* Kansızlık, mide iltihapları, kronik sindirim organları rahatsızlıkları, ishal, kabızlık, yüksek tansiyon, safra kesesi rahatsızlıklarına karşı kullanılır. Astım, döküntü, egzama, mesane iltihapları, sistit ve tümöral hastalıklara karşı etkilidir. Kandaki kötü kolesterolü azaltır.

* İştahsızlık ve uykusuzluğa iyi gelir.

* Besinlerin bağırsaklarda birikmesini önleyici etkisi vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardım eder ve bulaşıcı hastalıklara karşı direnç oluşturur.

Kefir mayalama

1 tatlı kaşığına sığacak kadar kefir mayası

Bir buçuk su bardağı süt (pastörize ya da günlük olabilir, light süt kullanmayın)

1 adet orta boy cam kavanoz

1 adet plastik süzgeç (kefir mayasının canlığını korumak için metalden uzak durmak gerekir)

* Kefir mayasını plastik süzgece alıp sudan geçirin. Daha sonra cam kavanoza aktarın. Üzerine sütü ilave edin. Kavanozun kapağı kapalı olarak oda sıcaklığında 24 saat bekletin. Sürenin sonunda bir kap hazırlayıp üzerine süzgeci yerleştirin. Mayalanan kefiri dökün. Çalkalaya çalkalaya süzün. Süzdüğünüz kısım, içilecek olan kefirdir. Bunu hemen içebilir ya da buzdolabında birkaç gün saklayabilirsiniz.

* Süzgecin üzerinde kalan kefir mayasını sudan geçirin.

* Yeniden kefir yapacaksanız, kavanozu yıkayıp içine mayayı koyun. Üzerine yeniden bir buçuk su bardağı süt ekleyin ve oda sıcaklığında 24 saat bekletin. Yeniden süzün. Bu şekilde 5-6 gün boyunca sütü yeniledikçe kefir mayasının büyüdüğünü ve mayalanmanın hızlandığını göreceksiniz. Bu yüzden kullandığınız süt miktarını, ilk kullandığınız ölçüye oranlayarak ilerleyen günlerde artırmanız gerekir.

* Kefir yapmayacaksanız ve kefir mayasını saklamak istiyorsanız, sudan geçirdiğiniz mayayı bir kavanoza alın. Üzerine su ilave edip buzdolabına koyun. Bu şekilde 7-10 günde bir kefir mayasının suyunu değiştirerek, 2-3 ay saklayabilirsiniz.