Kabak

Kabakgillerin faydalarıyla bilinen örnek bitkisi: Kabak
Giriş Tarihi: 14.07.2010 14:45 Güncelleme Tarihi: 30.04.2018 10:27
Kabakgillerin örnek bitkisidir. Kabağın anayurdunun Kuzey Amerika olduğu kabul edilir. Kabak taze sebze olarak kullanılmasının yanı sıra kurutularak da tüketilir. Bazı yörelerde kabak çiçekleri dolma yapımında kullanılır.

Satın alıp saklarken:
Kabak alırken, küçük ve orta boy kabakları tercih edin. Ayrıca sıkı etli ve parlak yeşil renkli olanlarını seçmeye özen gösterin. Yumuşamış kabaklar bayatlamaya başlamıştır. Satın aldığınız kabakları mümkün olduğu kadar kısa sürede tüketin. Çünkü kabak 1-2 gün içinde bayatlayabilir. Kabakları bütün olarak ve soymadan yıkayın. Soyarken de çok derin soymamaya özen gösterin.

Kabağın sağlığa faydaları:
Kabak, A ve C vitaminleri, magnezyum, potasyum, bakır ve fosfat yönünden zengindir. Ayrıca düşük kalorili, bol lifli ve su içeriği yüksek bir sebzedir. Özellikle akciğer kanseri olmak üzere, kansere yakalanma riskini azaltır. Kabak çekirdeklerinin tenya ve diğer kurtları düşürücü etkisi bulunur. İdrar söktürücü, böbrek ve mesane iltihaplarını temizleyicidir. Mide ve bağırsakları yumuşatır, kabızlığı önler. Yüksek tansiyona iyi gelir. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser.

100 gram kabakta:

BESİNLER VE KALORİ
Kalori 14 Protein 0.5 gram Karbonhidrat 3.1 gram Kolesterol 0 Yağ 0.1 gram Lif 0.6 gram
MİNERALLER
Fosfor 25 mgr Kalsiyum 25 mgr Demir 0.4 mgr Sodyum 1 mgr Potasyum 141 mgr
VİTAMİNLER
A vitamini 390 IU B1 vitamini 0.05 mgr B2 vitamini 0.08 mgr B3 vitamini 0.8 mgr B6 vitamini 0.1 mgr C vitamini 10 mgr
BİZE ULAŞIN