Sofra

6 Porsiyon
Zorluk Derecesi Orta

MALZEMELER

    Hamuru için:
    Yarım su bardağı eritilmiş tereyağı
    Yarım su bardağı zeytinyağı
    1 su bardağı küllü su
    1 su bardağı domates suyu
    8 su bardağı un
    Tuz

    İçi için: 1 kg bostan patlıcanı
    Yarım limonun suyu
    Yarım kg kıyma
    1 çorba kaşığı margarin
    1 adet yumurta
    Tuz, karabiber
    Üzerine: 1 adet yumurta

Hamuru hazırlamak için, küllü suyu, domates suyu ile birlikte bir tencerede kaynatın (Domates suyu hazır olabileceği gibi, 2 adet domatesin kabuklarını çıkartıp blenderden geçirerek de yapılabilir). Tereyağı ve zeytinyağını bu karışıma ekleyin. Unu, sürekli karıştırarak, kaşık kaşık ilave edin. Tuz ekleyip, hamur kaşığa yapışmayacak bir kıvama gelinceye kadar sürekli karıştırarak pişirin. Ateşten alıp hamuru soğutun. Daha sonra buzdolabına koyup, yarım saat bekletin. Dolaptan alıp yoğurun ve ikiye ayırın. Hamurun yarısını, yağlamış olduğunuz fırın tepsisine bir parmak kalınlığında yayın. İç malzemeyi hazırlamak için, patlıcanları yıkayıp közleyin. Kabuklarını soyup, kararmasını önlemek için limonlu suda bekletin. Soğuyunca elinizle sıkıp, sudan çıkartın. Kıymayı küçük bir tavada 1 çorba kaşığı margarin ile kavurun. Patlıcanları kıymaya ekleyip, çatalla ezin. Üzerine yumurta, tuz ve karabiber ilave edin. Hazırladığınız harcı hamurun üzerine yayın. Ayırdığınız ikinci parça hamuru yağlı kağıt üstünde açıp, kıymalı harcın üzerine kapatın. 1 adet yumurtayı çırpıp, fırça yardımı ile pidenin üzerine sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30-35 dakika pişirip, sıcakken servis yapın.

Küllü suyun hazırlanması: Pidenin tarifinde yer alan küllü suyu hazırlamak için, odun ateşinden elde edilen külleri bir tencereye koyup üzerine bol su ilave edin. Bir taşım kaynatıp soğutun. Sudaki küller dibe oturduğunda, üzerinde kalan suyu alıp şişelere doldurun. Bu suyu, buzdolabında uzun süre muhafaza etmek mümkündür.

Neden küllü su? Küllü su, baklava, şekerpare, kalburabastı gibi tatlılarda, çörek ve böreklerde, ağızda dağılan bir lezzet elde etmek için, yarım çay bardağı ölçüsünde kullanılabilir.