Sofra

Ev Yapımı

MALZEMELER

    3 litre günlük süt

    2 su bardağı ekşi peynir altı suyu veya 1 adet limonun suyu

    1/3 çay bardağı elma sirkesi

    1 çay kaşığı tuz

    1 yemek kaşığı taze biberiye

    1 tatlı kaşığı toz sarımsak

Sütü tencereye alıp kaynama noktasına gelene kadar karıştırın. Süt tam kaynamadan, ekşi peynir altı suyunu veya limon suyunu tencerenin kenarından sütün içine boşaltın ve karıştırın. Ardından sirkeyi de ekleyin ve tekrar karıştırın. Bu aşamada ocak kısık olmalı. Süt ısısı kaynama noktasına geldiğinde peynirde kesilmeler başlayacaktır. Tencerenin kapağını kapatıp ocaktan alın ve 15 dakika dinlenmeye bırakın. Dinlenme süresinin sonunda peynirinizi temiz bir tülbent serilmiş süzgece boşaltarak süzülmeye bırakın. Süzülen peyniri bir kaba alıp tuz, toz sarımsak ve kıyılmış biberiye ekleyerek iyice karıştırın. Ardından tekrar tülbentle delikli bir sepetin içine oturtun. Peynirin üzerine de bir ağırlık koyun. 24 saat kadar buzdolabında beklettikten sonra sertleşen ve şekil alan peyniri 10 gün kadar buzdolabında saklayarak tüketebilirsiniz