Sofra
Sivas yöresinin sevilen tariflerinden olan gürun ekşili köfte, kalabalık sofraların olmazsa olmaz tarifleri arasında. Peki gürun ekşili köfte nasıl yapılır? Kolay yapılışı ve püf noktasıyla ekşili köfte tarifi

8 Porsiyon
Zorluk Derecesi Kolay
Ev Yapımı

MALZEMELER

    1 su bardağı tane sumak

    2 su bardağı su, 4 su bardağı et suyu

    2 çorba kaşığı salça

    1'er su bardağı haşlanmış nohut,

    kurufasulye ve yeşil mercimek

    Köfte için: Yarım kg yağsız kıyma

    İki buçuk su bardağı ince bulgur

    1 adet büyük boy soğan

    Yarım tatlı kaşığı toz kırmızıbiber

    Yarım çay kaşığı karabiber

    1 çorba kaşığı toz reyhan

    1 su bardağı su, 1 adet yumurta

    4 çorba kaşığı un, yeteri kadar tuz

    Üzeri için: Yarımşar tatlı kaşığı

    tereyağı, nane ve toz kırmızıbiber

    Servis için: Toz sumak

Sumak suyu için tane sumak ve suyu tencereye alıp bir gece dinlendirin. Ertesi gün süzüp, suyu kenara alın ve taneleri atın. Köfte için kıyma, bulgur, kıyılmış soğan, toz kırmızıbiber, karabiber, reyhan ve tuzu iyice yoğurun. Köfte kurudukça azar azar su ilave edin. Yumurta, 2 çorba kaşığı un ekleyip yoğurmaya devam edin. Harçtan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın. Köfteleri kalan 2 çorba kaşığı una bulayıp kenara alın. Ayrı bir yerde sumak suyu, et suyu ve salçayı kaynatın.

Kaynamaya başlayınca köfteleri ilave edip 5 dakika pişirin. Haşlanmış nohut, kurufasulye ve mercimek ekleyip 10 dakika daha pişirin. Üzerine tereyağında kızdırılmış nane ve toz kırmızıbiber gezdirin. Sumak serpip servis yapın.