Kuzu Kafesinde Gerdan Pilavı

Kuzu Kafesinde Gerdan Pilavı
  • 12 Kişilik
  • Zorluk Derecesi: Orta
  • Yemek Daveti
Sofra Tarifi

MALZEMELER

1 adet bütün kuzu kafesi
6 adet haşlanmış küçük boy havuç
6 adet haşlanmış küçük boy patates
5-6 diş sarmısak
Yarım çorba kaşığı bal

Gerdan pilavı için:
Bir buçuk su bardağı pirinç
250 gram tereyağı
200 gram kuzu ciğeri
200 gram kuzu gerdanı
Yarım su bardağı dolmalık fıstık
1 su bardağı badem
Bir buçuk su bardağı et suyu
4 çorba kaşığı kuşüzümü
2 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı yenibahar
3 çay kaşığı karabiber
Yeteri kadar tuz

YAPILIŞI

100 gram tereyağını tavaya alıp kızdırın. Leblebi büyüklüğünde doğranmış kuzu ciğeri ve gerdan etini ekleyip soteleyin. Ayrı bir yerde kalan tereyağını ısıtın. Dolmalık fıstık ve badem ilave edip, rengi dönene dek kavurun. Üzerine yıkanmış pirinç ekleyip, 2-3 kez karıştırarak kavurun. Et suyu, kuşüzümü, tarçın, yenibahar, karabiber ve tuz ilave edip, kısık ateşte pişmeye bırakın. Pirinç yumuşayınca kuzu ciğeri ve gerdan eti ekleyip karıştırın. İç pilavı kuzu kafesinin içine doldurun. Havuç ve patateslerin yarısını bütün şekilde pilavın üzerine serpiştirin. Etin 5-6 yerine çizikler atıp sarmısakları çiziklerin içlerine yerleştirin. Kuzu kafesinin kapak şeklindekiparçalarını üst üste getirip, büyük boy kürdanlar yardımıyla sabitleyin. Fırın tepsisine yerleştirip,üzerine bal sürün. Kalan havuç ve patatesleri tepsiye serpiştirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, ortalama 30-45 dakika pişirin.

PÜF NOKTASI

Kuzu kafesinin pişme süresi damak tadınıza göre değişebilir. Örneğin etini az pişmiş sevenler, kuzu kafesin dışında bulunan yağ tabakası erir erimez fırından almalılar. Kuzu kafesinin üzerindeki yağ alınmamalı ve batın bölgesi kapak şeklinde bırakılmalıdır.
BİZE ULAŞIN