Sofra

12 Porsiyon
Zorluk Derecesi Orta
Ev Yapımı

MALZEMELER

    Yarım kg un
    3 adet yumurta
    1 çay bardağı süt
    1 çay bardağı sıvı yağ
    Bir tutam tuz
    3 çorba kaşığı yoğurt
    Yufkayı açmak için: 1 kase nişasta
    İçi için: 1 su bardağı sıvı yağ
    Yarım kg dövülmüş ceviz
    Üzeri için: 1 su bardağı sıvı yağ
    Şerbeti için: 7 su bardağı toz şeker
    8 su bardağı su
    Yarım limonun suyu
Şerbet için toz şeker ve suyu tencereye alıp kaynamaya bırakın. Hafif şurup kıvamı aldığında limon suyunu ekleyin. Tencereyi ateşten alın. Geniş bir kapta elenmiş un, yumurta, süt, sıvı yağ, tuz ve yoğurdu karıştırın. Kulak memesi kıvamında hamur elde edene dek yoğurun. Hamurdan 30 adet beze koparıp elinizde yuvarlayın. Bezeleri 30 dakika dinlendirin. Üzerlerine nişasta serpip, oklava ile tepsi büyüklüğünde açın. Hafifçe yağlanmış tepsiye ilk yufkayı serip, üzerine sıvı yağ sürün. İlk dört yufkayı aralarına sıvı yağ sürerek üst
üste dizin. Dördüncü yufkanın üzerine dövülmüş ceviz serpin. Her yufkanın arasına sıvı yağ ve her dördüncü
yufkanın üzerine dövülmüş ceviz serperek, bu şekilde 30 yufkayı üst üste dizin. Yufkaları iki parmak kalınlığında, uzun şeritler halinde kesin. Tepsiyi hafif yan çevirip, eğimli olarak verevine kesin.
1 su bardağı sıvı yağı yufkaların üzerine gezdirin. Her tarafına eşit şekilde yayılmasını sağlayın. 180 derece fırında, üzeri kızarana dek pişirin. Fırından çıkardıktan sonra üzerine soğuk şerbeti dökün. Baklava şerbeti iyice içine çektikten sonra servis yapın.