Sofra

25 Porsiyon
Zorluk Derecesi Orta

MALZEMELER

    3 su bardağı kıyılmış ceviz
    6 su bardağı un
    2 adet yumurta
    1 su bardağı su
    2 su bardağı nişasta
    4 su bardağı eritilmiş tereyağı
    1 tatlı kaşığı tuz
    Şerbeti için:
    7 su bardağı toz şeker
    7 su bardağı su
    1 çorba kaşığı limon suyu

1 Unu tezgahın üzerine alıp, ortasını havuz şeklinde açın. Yumurta, tuz ve su ekleyip 20 dakika yoğurun. Hamuru iki eşit parçaya ayırıp, üzerini ıslak bezle kapatın. Bu şekilde 5 dakika dinlendirin. Her hamur parçasını rulo şeklinde yuvarlayıp, 5 eşit parçaya bölün. Elde ettiğiniz 10 adet bezeyi merdane yardımıyla birer birer yemek tabağı ebadında açın. 10 dakika daha dinlendirin. Yufkaları nişasta yardımıyla 5'li katlar halinde büyükçe açın.

2 Fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın. Daha sonra 3 adet yufkayı aralarına tereyağı sürerek tepsiye yerleştirin. Üzerine cevizin 1/3'ünü serpiştirin. 2 adet yufkayı da aynı şekilde tepsiye yerleştirip, üzerine 1/3 ceviz serpiştirin. Tepsinin kenarlarından sarkan yufkaları kesin. 4 adet yufkanın her birini 4 eşit parçaya bölüp 16 parça elde edin. 10 parça yufkayı tepsiye yerleştirin. Kalan cevizi üzerine serpiştirip, tereyağı gezdirin. Kalan 6 parçayı da tepsiye yerleştirin. Üzerine 1 adet bütün yufka yayıp, tepsinin kenarlarından sarkan kısımları temizleyin. Dilimleyip, tereyağı gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 40 dakika pişirin.

3 Şerbet için toz şeker, su ve limon suyunu 5 dakika kaynatın. Ocaktan alıp, 5 dakika dinlendirin. Fırından aldığınız baklavayı 5 dakika dinlendirip, şerbeti üzerine gezdirin. 30 dakika dinlendirip, dilediğiniz şekilde süsleyerek servis yapın.