Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FATİH DOĞAN

Türk futbolunda yangın VAR!

Türk futbolu son günlerde yine yangın yerine döndü. Geçtiğimiz pazar günü Kadıköy'de oynanan Fenerbahçe-Galatasaray derbisinin hakem merkezli tartışmaları büyüyerek devam ediyor. Hakemden canı yanan Galatasaray'ın maçtan sonra yaptığı açıklamalarda İkinci Başkan Abdurrahim Albayrak, yangına benzin döktü. Özetle, Futbol Federasyonu'nu ve hakemleri tehdit edip Galatasaray- Konya maçındaki VAR odası kayıtlarını kast ederek, "Elimizde hepsi var. Sesleri de var, kayıtları da var. Zamanı gelince gerekirse açıklarım" şeklindeki ifadeleri gündeme bomba gibi düştü. Bu açıklamalardan, TFF kararıyla gizli kalması gereken VAR kayıtlarının dışarıya sızdırıldığı, Galatasaray Kulübü'nün de bu kayıtları elinde bulundurduğu ortaya çıktı.
Konuyla ilgili birinci sorum, sadece Konya maçının kayıtları mı elinizde var, yoksa bütün VAR odası kayıtları mı var?

HUKUKEN SUÇ
İkinci sorum ise Abdurrahim Albayrak bu sözleri, 'maçı katleden hakem Ali Palabıyık'a duyduğu öfkeden dolayı mı ağzından kaçırdı, yoksa ellerinde olduğunu ifade ettikleri, "Gerekirse açıklarız' dedikleri gayri resmi kayıtlarda TFF ve MHK'yı zorda bırakacak unsurlar mı var? Yani merak ettiğim, Sayın Abdurrahim Albayrak'ın maçtan sonraki bu çıkışı bir gaf mı, yoksa bilinçli bir mektup mu?
Hukuken bu kayıtların bir kulübün eline geçmesi, bunun kullanılması ve baskı unsuru olarak kozlaştırılması suç unsuru içeriyor. Başakşehir Başkanı Göksel Gümüşdağ'ın, "Bu bilgiler Galatasaray Kulübü'ne nasıl gitti? Bu hukuki değil" diyerek savcılığa başvurması doğru bir hamle. Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz'in bu kadar net ifadeleri, "Bizdeki duyumlar" diye çevirmesi, tüpünden çıkan macunu yerine sokmaz. Bir de bunun ardından Fenerbahçe maçında hakemden canı yanan, VAR kayıtlarının elinde olduğunu açıklayan bir yönetim, ertesi gün MHK'ye ziyarette bulunuyor. Orada ne konuşulduğunun, VAR kayıtlarının gündeme gelip gelmediğinin ortaya konması lazım.

NE GÖRÜŞTÜNÜZ?
Ben şeffaflıktan yanayım. VAR diyaloglarının açıklanması şu anda hukuken mümkün değil. Ancak sezon başından itibaren VAR konuşmaları, kamuoyunu tatmin edecek şekilde açıklanmalıdır. Bu konuşmaları sadece içerden sızdıranlar değil, bütün kulüplerin ve kamuoyunun bilme hakkı vardır. Ben hem önümüzdeki yıldan itibaren VAR konuşmalarının açıklanması hem de Galatasaray yönetiminin MHK ziyaretindeki görüşmelerinin açıklanması gerektiğini düşünüyorum. Böyle bir zamanda böyle bir ziyareti gerçekleştirirseniz, kamuoyunun 'kapalı kapılar ardında neler konuşuldu, geleceğe dönük angajmanlar mı uygulandı' diye merak etme ve sorma hakkı var. Eğer adalet istiyorsanız sadece kendinizin canı yandığında değil, rakiplerinizin de canı yandığında aynı duyarlılığı göstermelisiniz. Aksi takdirde adalet değil, ayrıcalık isteyen bir pozisyonda kalırsınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA