Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BÜLENT TİMURLENK

Devlerin kâbusu! İşte Ajax'ın başarısının sırrı

Önce Real Madrid, sonra Juventus'u eleyen Ajax'ın başarısının sırrı Cruyff'ta saklı. Altyapıdan kulüp yönetimine kadar her şey 2016'da hayatını kaybeden Hollandalı efsanenin 2010 yılında kaleme aldığı manifestoya göre düzenlendi. Ve Ajax genç yıldızlarıyla bu sezon futbolseverlerin göz bebeği haline geldi

Sezon başında 100 milyon Euro'ya Ronaldo'yu transfer eden Juventus'un 1 numaralı hedefi Şampiyonlar Ligi idi. Ancak hiç ummadıkları bir rakibe elendiler: Ajax... Peki Şampiyonlar Ligi'nde önce Real Madrid ve sonra Juventus'u üstelik deplasmanda yenerek eleyen ve 23 yıl sonra yarı finali görecek olan Ajax masalı nasıl yazıldı? 70'lerde Cruyff ile fırtına gibi esen, 90'larda Van Gaal yönetiminde bir Şampiyonlar Ligi kazanıp birini de finalde kaybeden Ajax, Bosman kuralı devreye girince 90'ların ortasında genç yıldızlarını yok pahasına başta Milan olmak üzere Avrupa'nın devlerine kaptırmıştı. 2000'lerde bir kez çeyrek final gören Hollanda kulübünde kadife devrime imza atan 2010'da yazdığı bir makaleyle Cruyff oldu. Hollandalı efsane, Ajax'ın eski günlerine dönmesi için bir manifesto kaleme almış ve altyapıdan, teknik kadroya, kulüp yönetiminde kimlerin görev alacağına kadar her ismi işaret etmişti. Cruyff 2016'da hayatını kaybetti ama Van der Saar, Overmaars gibi eski yıldızların dümenine geçtiği Ajax, genç yıldızlarıyla bu sezon futbolseverlerin göz bebeği haline geldi.

HEM SAHADA HEM SINIFTA EĞİTİM

Dokuz yaşından A takıma kadar 4-3-3 sistemiyle büyüyen çocuklar için 4 yıl önce bir de eğitim alabilecekleri okul açan ve Ajax'ın futbol felsefesini anlayabilecek entelektüel kapasiteye sahip olmaları gerektiğine inanan Hollanda kulübü, kendi içinde antrenör yetiştiren bir sisteme sahip. Eski futbolcular ya da spor akademisi mezunu olan ve hepsi Amsterdam çıkışlı olan altyapı hocalarının rapor verdiği kişi; kulübün transferlerinden sorumlu olan futbol aklı Overmars...

GENÇ YAŞTA AZ MAAŞ ÇOK İŞ

Real Madrid'i eledikten sonra "Bizim takımın yıllık ücretleri, Bale'in yıllık kazancından az" diyen Overmars, Ajaxlı futbolcuların mütevazi kazançlarına dikkat çekmişti. Hakim Ziyech ve Dusan Tadic gibi yetenekli ve tecrübeli iki isim dışında kadrosunun omurgasını altyapıdan kuran Ajax, Kluivert'ın oğlu Patrick'i 17 milyon Euro'ya Roma'ya sattı. Barcelona da gelecek sezon kadrosunda olacak olan De Jong için 75 milyon Euro ödedi. Juventus'u elerken sahadaki 11'i 25.2 yaş ortalamasına sahip olan Ajax, bir önceki turda Real Madrid'i sürklase etmiş, grup aşamasında da Bayern Münih'i deviremese de berabere biten iki maçta da perişan etmişti.

TIRNAKLARIYLA KAZIYARAK GELDİ

Ajax Teknik Direktörü Erik Ten Hag, bu seviyeye ulaşabilmek için 15 yıl emek verdi. 32 yaşında futbolu bırakan 7 yıl Twente'de altyapıda çalışan, A takımda yardımcılık yapan Ten Hag, 2.5 yıl da PSV'de ikinci adam olarak görev yaptı. 43 yaşında geldiği Bayern Münih B takımında 2 yıl çalışan, ardından 2.5 yıl görev yaptığı Utrecht ile çıkışa geçen Hollandalı teknik adamı, Overmars-Van der Saar ikilisi Ajax'ın başına getirdi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA