Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BÜLENT TİMURLENK

Üç sayı çizgisi artık 40 yaşında

SON Dans belgeseliyle 80 ve 90'ların NBA maçlarını tekrar hatırlarken, şimdi 40 yıl öncesine dönmenin zamanı; çünkü 1980 yılında NBA'de bir ilk yaşanmıştı. Lakers-Sixers final serisinde ilk kez üç sayıyla tanışmıştı NBA finalleri. Lakers'ın 4-2 kazandığı seride iki takım bugün inanılmaz gibi gelebilir ama sadece 20 kez 3 sayı çizgisi gerisinden şut atmış ve bir isabet bulmuşlardı. O 3 sayıyı da atan Julius Erving'di. Clippers'tan B.Taylor, 82 maçlık sezonda 90 üçlükle en başarılı isim olurken, Covid-19 yüzünden yarıda kalan bu sezon James Harden, 61 maçta 271 üçlük attı. Üç sayı çizgisi, yıllar içinde potadan uzaklaştı ama tarihi yazanlar için sistemlerin, oyun planlarının değişimi de 3 sayı yüzünden oldu. 1979- 80'de NBA takımları maç başına 2.8 kez 3 sayı çizgisinden şut atarken bu, 40 yıl sonra 33.9'a ulaştı. 3 sayı çizgisine son selamımızı NBAAvrupa farkı ile verelim: NBA'de 3 sayı çizgisi potanın 7.25 m. uzağında. Avrupa'da ise 6.25 m. olan mesafe 2009'da 6.75 m.'ye çıkarılmıştı.

LEİCESTER'IN DİBE VURDUĞU SEZON

TARIHINDE, ülkenin en üst liginde hiç şampiyon olmamış takımın taraftarı olmak zordur. Hele bir de o takım küme düşerse gel gör çileyi. Bugünün hikâyesi Leicester'den. 12 yıl önce Leicester, 124 yıllık tarihinde taraftarına bir ilki yaşatmış ve gözyaşlarıyla evlerine yollamıştı. Kulüp, Premier Lig'in iki alt ligi olan "League One"a düşmüştü. O gün Leicester taraftarına, 'kurtlar sofrası Premier Lig'de 8 yıl sonra şampiyon olacaksınız' deseniz sizi kovalarlardı. Leicester, ertesi sezon üst lige yükseldi ama iki kez play-off'ta kaybedince Premier Lig'e dönmesi uzun zaman aldı. 2014'te Premier Lig'e döndüklerinde düşmelerinin üzerinden 10 yıl geçmişti. Sonrası hatırlanmayacak gibi değil. Leicester, iki yıl sonra 2016'da futbol tarihinin en inanılmaz şampiyonluklarından birini kazandı. Sezon başında bahis şirketlerinin 1'e 5000 verdiği Leicester, tarihinde ilk kez Premier Lig şampiyonuydu...

NİHAT, SOCİEDAD'A İMZA ATINCA...

30 Ağustos 2001'de El Mundo Deportivo'nun Bask bölgesi baskılarında manşet "Beşiktaş operasyonu" idi. Beşiktaş'ın eski hocası Toschack'ın gözü iki Türk forvetteydi. Ahmet Dursun ve Nihat Kahveci. İspanyol gazeteciler, Tayfun Korkut'a sordular ve Tayfun "Nihat, Ahmet'ten daha iyi futbolcu" dedi. 18 yaşında Beşiktaş A takımında forma giymeye başlayan ve 27 gole imza atan Nihat, Sociedad'a giderken siyah-beyazlılar karıştı. Daum, "Nihat'ı satan şampiyonluğu da satar" diyerek ağır konuştu. Yıllar sonra Lucescu, aynı sözü İlhan Mansız için söyleyecekti. Dizindeki sakatlık yüzünden transfer gecikse de Nihat, 2002'nin ilk günlerinde 5 milyon dolara Real Sociedad formasını sırtına geçirdi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA