Bazı besinler, kan şekerini düzenleyerek iştah kontrolünde etkili bir rol oynar ve özellikle kilo vermek isteyenler için önemli bir destek sağlar. Bu özel bileşen, sindirimi yavaşlatıp glikozun daha kademeli bir şekilde salınmasını sağlayarak, ani açlık hissini ve tatlı isteğini azaltır. Böylece hem kan şekerinde ani dalgalanmalar yaşanmaz hem de enerji seviyesi gün boyu dengede kalır. Araştırmalara göre, bu tür bileşenler bakımından zengin bir diyet uygulayanlar, sağlıklı kiloyu koruma konusunda diğer bireylere göre daha başarılı olmaktadır.
Araştırmalara göre belirli bir besin maddesi, beslenmenin bilinmeyen kahramanlarından biri. Zayıflamaya büyük etki sağlayan bu besin, aynı zamanda şişkinlik ve gaz gibi sorunların önüne geçmede de etkili.
Lif, bitkinin ince bağırsağımızın sindiremediği, bu nedenle kalın bağırsağa ulaşan ve burada birçok yararlı biyolojik sürecin gerçekleşmesine yardımcı olan kısmıdır.
Bu, hem doğrudan kilo kaybını hem de ilk etapta kilo almaya katkıda bulunabilecek durumların kontrol altına alınmasına yardımcı olmayı sağlayabilir.
Bu lifi doğal olarak tüketmek, sindirimi yavaşlatır ve glikozun, dolayısıyla enerjinin daha kademeli bir şekilde çıkarılmasını sağlayarak, isteklerin azaltılmasına yardımcı olur.
"Bu durum, istekleri azaltarak şekerli yiyeceklere karşı koymayı kolaylaştırır ve yüksek insülin ve diyabetle sonuçlanan sürekli yüksek kan şekeri riskini düşürür."
Beslenme Uzmanı Profesör Tim Spector tarafından kaleme alınan bir diğer çalışmada da yüksek lifli diyet uygulayanların, iştah artışıyla bağlantılı olan isoUDC adı verilen safra asidinin daha az üretildiği bulundu.
Profesör Spector, bunun, liflerin sindirim sistemimizde yaşayan yararlı bakterilerin topluluğu olan sağlıklı bağırsak mikrobiyomunu desteklemeye yardımcı olmasının bir sonucu olduğuna inanıldığını söyledi.
"Bağırsak mikrobiyomu ve safra asitleri gibi kimyasal ürünleri, cerrahiye gerek kalmadan obeziteyi azaltmada büyük bir vaat taşıyor" dedi.
Dışkının yumuşak kalmasına yardımcı olmasının yanı sıra, dışkıyla beslenen bakteriler aracılığıyla çeşitli sağlık yararları da sağlar.
Bunlar arasında tokluk hissi veren leptin hormonu ve iştahı baskılayan glukagon benzeri peptit 1 (GLP-1) yer alıyor.
Yulaf, pirinç ve mantar gibi beta-glukan adı verilen bir tür çözünür lif açısından zengin kaynaklardır.