Kekik ve biberiye, tümör baskılayıcı özellikleri nedeniyle kanserin önlenmesi için en iyi seçeneklerdir.
2019 yılında International Journal of Molecular Science dergisinde kekiğin anti-tümör etkilerini inceleyen bir araştırma grubu, bunu yaptı.
Araştırmacılar, kekiğin kanser hastalığının gelişimi ve ilerlemesi üzerinde bir etkisi olduğunu keşfettiler.
Bilim insanları, antioksidan, antiinflamatuar ve immünomodülatör aktiviteye sahip fitokimyasalların kanserin büyümesini ve yayılmasını azaltabileceğini belirtti.
"BİBERİYE KANSEROJEN BİLEŞİKLERE KARŞI KORUYUCU"
Kansas Üniversitesi'nde bir proje yürüten araştırmacı J. Scott Smith, kekiğin ve biberiyenin heterosiklik aminler (HCA'lar) olarak bilinen kanserojen maddelere karşı direncini araştırıyordu.
KANSER HÜCRESİNİN BÜYÜMESİNİ YAVAŞLATIYOR
Ohio Eyalet Üniversitesi, biberiyede bulunan bir fitokimyasal olan karnosol, kanser hücresi büyümesini yavaşlatabilen bir yapıya sahip olduğunu keşfetti.
Bağışıklık sistemini güçlendirebilen, kanser hormonlarının üretimini sınırlayabilen ve bir antioksidan olarak görev gören bir fitokimyasaldır.
Biberiyelerin kolorektal kanser ve diğer kanser türleri üzerindeki koruyucu etkilerini gösteren bir meta-analiz, 2011 yılında Critical Reviews in Food Science and Nutrition dergisinde yayınlandı.
İÇERİĞİNDEKİ ASİTLERLE KANSERE GEÇİT VERMİYOR
Karnosik asitler, rustik asitler ve rosmarinik asit gibi diğer maddeler de kansere karşı etkilidir.
Araştırmacılar, biberiyenin kolon, meme, karaciğer, mide ve melanom ve lösemi hücreleri dahil olmak üzere çeşitli organlardaki tümörleri baskılama yeteneğine sahip olduğunu belirtti.