Türkiye'nin en iyi haber sitesi

Rüzgarla yarışan ada

Giriş Tarihi: 13.9.2015
Rüzgarla yarışan ada

Daracık sokakları, birbirinden şirin restoranları, lezzetli yemekleri ve buz gibi deniziyle Bozcaada eşi benzeri olmayan bir ada huzuru vaat ediyor ziyaretçilere. Dördüncü kez düzenlenen Maximum Kiteboard Turkish Open vesilesiyle Bozcaada'yı ziyaret ettik

Yolu biraz zahmetli... Ama feribot yaklaşıp, yıllara meydan okuyan kale göründü mü uzakta, insanın içine bir sükunet çöküyor. Ansızın. Çanakkale'ye bağlı Bozcaada Türkiye'nin en büyük üçüncü adası. Geyikli'den kalkan feribotlarla yaklaşık 40 dakika içinde ulaşılıyor bu adı boz kendi verimli adaya. Adaya adım atınca koca çınar dibindeki köy kahvesi ve daracık sokaklarıyla Rum mahallesi karşılıyor bizi. Fotojenik bir yer Bozcaada. Şirin, rengarenk evleri, o evlerin camlarını süsleyen saksıları, kapıların önüne sandalye atıp derin sohbetlere dalmış adalılarıyla insanın içinden durmadan fotoğraf çekmek geliyor. Çok isabetli bir kararla artık ada sokaklarına araba giremiyor. Eğer aracınızla giderseniz belediyeye ait otoparklardan birine bırakmanız gerekiyor. Adanın en sevilen plajlarının başında Ayazma geliyor. Habbele Koyu, Akvaryum, Tuzburnu ya da Beylik Koyu da güzel. Türkiye'de hâlâ en güzel günbatımı manzaralarından biri Bozcaada'da... Güneşin batışını izlemek için herkesin akın akın gittiği yer Polente. Özellikle eski deniz feneri kızıl günbatımıyla birleşince akılalmaz görüntüler ortaya çıkıyor. Gece dışarı çıkanların muhakkak uğradığı mekan Bakkal. Kapısındaki levha ada mantığının adeta bir özeti: Bazen açıktır. Mekan küçük fakat dekorasyon ilginç ve zevkli. Elle ve büyük özenle hazırladıkları kokteyller için epeyce sıra beklemeniz gerekiyor ama emin olun değiyor. Tazecik meyvelerle yapılan kokteyller 35-40 TL arasında.

EKMEĞİ DE ÖZEL REÇELLERİ DE
Bozcaada'dan dönerken eliniz kolunuz doluyor. Veli Dede'nin sakızlı kurabiyesi, adanın dillere destan domates ve gelincik reçelleri, tamamıyla organik bir biçimde üretilen Alishiro ekmeği, yerel üreticilerin şarapları, bağbozumunun son mahsülleri kokulu üzümler derken valiz bir anda iki katı ağırlığa ulaşıyor. Reçelde rekabet sonsuz. Adada her köşe başında taze reçeller, salçalar ve zeytinyağları satılıyor. Biz kaldığımız Sardunya Otel'in sahibi Murat Bey'in annesi Fatma Teyze'nin kendi elleriyle ayıklayıp kaynattığı mis gibi reçellerden alıyoruz. Çeşit çok; balkabağı, üzüm, gelincik, çilek, incir, karpuz, domates... Sabah kahvaltısında kızarttığı sıcacık pişilerle yemeye doyum olmuyor.

KIRAN KIRANA BİR KİTESURF MÜCADELESİ
Bizim adada oluş sebebimiz Maximum Kiteboard Turkish Open. Maximum Kart sponsorluğunda, Playmaker ve Türkiye Yelken Federasyonu tarafından, Çanakkale Valiliği, Bozcaada Büyükşehir Belediyesi ve Bozcaada Kaymakamlığı'nın ev sahipliğinde düzenlenen yarış adaya sayısız yerli yabancı sporcu ve turist gelmesine vesile oldu. Şampiyonada bu yıl; kitefoil, freestyle twintip slalom open ve big air disiplinlerinde yarışlar gerçekleşti. Toplamda 50 yarışçının rekabet ettiği mücadele gerçekten nefes kesiciydi. Yedi gün süren yarışlar adanın ilk kitesurf okulunun bulunduğu Çayır plajında yapıldı. Buradaki okulun adı Mercedes-Benz Kite Lounge. Belediyenin de desteğiyle kurulan okulun asıl hedefi dünya çapında sporcu yetiştirmek. Yıl boyu açık olan okulun bulunduğu plaj kitesurf için ideal. Ortalama rüzgâr hızı burada saatte 17-25 kilometre arası. Şampiyonada özellikle rüzgarın az olduğu zamanlarda yapılan sup race yarışlarını izlemek çok keyifliydi. Sup race'de bayanlar kategorisinde kıran kırana geçen yarışlar sonucunda mücadeleyi Nina Ergin kazandı.

BUGÜN NELER OLDU
ARKADAŞINA GÖNDER
Rüzgarla yarışan ada
* Birden fazla kişiye göndermek için, mail adresleri arasına “ ; ” koyunuz
BİZE ULAŞIN