Mayıs başı Antalya sezonunu açıyorum... Cuma akşamı uçağım. Türk Hava Yolları'na ait Boeing 777-300ER modeli çıkıyor uçağımız. Hani şu ABD'ye de uçan 337 yolcu kapasiteli büyük uçaklarından biri. Üstelik tek bir koltuk bile boş değil. Hatta yedek listesi bekliyor. "Bu mevsimde bu ne doluluk!" diye düşünürken uçaktakilerin çoğunluğunun yabancı turist olduğunu fark ediyorum Çoğunluk Rus. Sonrasında Almanlar, Ukraynalılar, İngilizler, Hollandalılar ve İsveçliler gözüme çarpıyor. Fransızı, İtalyanı, Macarı da cabası... Antalya'da turizm yine tavan yapmış. Geçen yıl Antalya'ya gelen turist sayısı yüzde 57 artış göstermiş. Bu yılki rezervasyonlar da geçen seneye oranla çok daha iyi gidiyormuş. Kısacası şehir için her zaman tekrar ettiğim "Antalya'da harika şeyler oluyor" cümlesini yineliyorum. Şehir festivallere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Oyun parklarıyla da doyasıya eğlence vaat ediyor. Golf turizmi, deniz-kum-güneş tatili de yıllar içinde epey gelişti. Büyük otellerin a la carte restoranları fine dining'lerle yarışır hale geldi. İşin içine Kaleiçi, tarih ve enfes bir coğrafya da eklenince Antalya vazgeçilmez hale geldi.
KALEİÇİ'NDEN BAŞLAYALIM
İlk defa bir şehre gittiğimizde adettendir gezmeye eski şehir diye anılan bölgeden başlarız. Kültürel mirasa ev sahipliği yapar bu bölge. Antalya'da bunun için istikamet Kaleiçi. Bergama Krallığı'ndan Bizans'a, Selçuklu'dan Osmanlı'ya pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış burası. Yazın öğlen vakti Kaleiçi'ni keşfetmek için doğru zaman olmayabilir. Ama akşamüzeri esiyor ve portakal ağaçları altında serinlemek harika oluyor. Antalya'nın en iddialı fine dining restoranı Seraser de Kaleiçi'nde. Vakit bulursanız burada mutlaka bir akşam yemeği yemenizi tavsiye ederim. Ördekten suşiye her şey başarılı. Yabancılar çoktan keşfetmiş bile burayı. Zaten gittiğinizde yerli turistten çok İngiliz ve Alman oluyor. Seraser'in hemen yanındaki Pio Gastro ise Latin Amerika ülkelerinin mutfaklarını deneyimleyebileceğiniz oldukça trend bir mekan. Kalekapısı'ndaki Yenigün Şekercisi'nden turunç ve bergamut reçelleri almayı da ihmal etmeyin.
AVRUPA'NIN EN İYİ GOLF ADRESİ
Belek, defalarca 'Avrupa'nın En İyi Golf Destinasyonu' seçildi. Yıl boyunca dünyanın dört bir tarafından golfseverler şehre akın ediyor, tesisler sık sık müsabakalara ev sahipliği yapıyor. Gloria Hotels&Resort, Cornelia Diamonda Golf Resort&Spa Belek... Dünya standartlarına sahip pek çok tesis bulunuyor. 2015'te G20 Zirvesi'nde dünya liderlerini ağırlayan Regnum Carya Golf&Spa Resort ise Avrupa'nın ilk 18 delikli gece aydınlatmalı golf sahasına sahip.
İYİ YEMEK İYİ SERVİS
Golf için gelen turist Antalya için önemli. Tıpkı piyano, caz ya da film festivali için gelen gibi gustosu gelişmiş bir kitle. İyi yemekten anlıyor ve iyi servis bekliyorlar. Bu yüzden de oteller a la carte restoranlarında ünlü şeflerle işbirliği yapıyor. Regnum Carya'nın içindeki Teppanyaki restoranında ıstakozdan deniz tarağına, gurme etlerden balık çeşitlerine pek çok lezzetli yemek çıkıyor. Cornelia Hotels&Resort'un bünyesinde taco, quasadilla gibi yemeklerin sunulduğu bir Meksika restoranı var. Merkezdeki Akra Barut'un roof'undaki Asitane ise hem suşileri hem de kaz ciğerinden ördeğe gurme lezzetleriyle öne çıkıyor.
KEMER CANLANDI
Çocukluğum ve gençliğim geçti Kemer'de. O yıllarda Bodrum-Çeşme hattını bilmez, Kemer'e giderdik. Sonraları gitmez oldum. Ta ki geçen hafta Jolly Tur ile Nirvana Lagoon Villas&Suites&Spa'ya gidene kadar. Otelden içeri adım atınca yine yabancı lisanlar kulağınıza geliyor. Ruslar, Almanlar ve İngilizler yine çoğunlukta. Eskiden Club Med'in olduğu araziye kurulmuş otel. Havuzlu villaları, bembeyaz kumsalı ve kumsalda locaları... A la carte restoranları arasında Uzakdoğu seçeneği de var, balık da. Çocuklu aileler için de tercih konusu. Bu arada hamburger istasyonundan burnuma gelen enfes koku beni cezbediyor. Öğlen dayanamıyor bir cheeseburger'i mideye indiriyorum. Akşam yemek için steak restoranını seçiyoruz. Bir koca New York Steak'i yedikten sonra gece düzenlenen konserde dans edip eritmeye çalışıyorum. Ertesi sabah da bol bol yüzüyorum.
RADARA TAKILANLAR
Hosteslerin şıklık yarışı
İtiraf edelim şık üniformalı birilerini gördüğümüzde hoşumuza gidiyor. Dünyada en beğenilen hostes üniformalarından biri İspanya'da hizmet veren Vueling Havayolu şirketine ait. Üniforma işine ciddi kafa yoran şirketin hostesleri siyah eldivenleri, sarı fularları, kışın giydikleri gri paltolarıyla gerçekten de çok sofistike görünüyor
Gastronominin doğduğu yer: Siflos
Ege'nin tam ortasında, Batı Kiklad Adaları'ndan biri olan Siflos'ta kötü yemek yemenize imkan yok. Verimli topraklarında portakal, zeytin ve yabani otlar yetişiyor. Yunanistan'ın en meşhur şeflerinden, Yunan mutfağının kitabını yazan Nikolaos Tselementes de adalı. "Ne mi yemeli?" Her şeyi deneyin, derim. Ama adaya özgü manouri peyniri, fırında mastelo peyniri ve bal turtasını yemeden dönmeyin.
Takip edin
Gezgin Çift benim tesadüfen dört yıl önce keşfettiğim bir karı-koca. Kamboçya'dan Hindistan'a çok alışık olmadığımız topraklarda dolaşan bir aşk öyküsü onlarınki. Neslihan-Orkun çiftinin iş hayatından fırsat buldukça AVM'de zaman harcamak yerine dünyanın farklı yerlerine yaptığı seyahatleri takip etmek çok eğlenceli. Instagram hesaplarında 88 bin takipçileri var. Ama internet sitelerinde çok daha fazla bilgi paylaşıyorlar.