6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.
Denge bozukluklarının belirtileri teşhis ve yöntemleri nelerdir ?

Denge bozukluklarının belirtileri teşhis ve yöntemleri nelerdir ?

19.04.2018 | 12:34

Prof. Dr. Süleyman Candan, denge bozukluklarının teşhis ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi veriyor.

Denge bozukluklarının belirtileri teşhis ve yöntemleri nelerdir ?

Denge çeşitli hastalıklardan özellikle de labirentit (kulak labirentinin inflamasyonu) ve Meniere hastalığı (labirentteki sıvılarda basınç artışı), vestibüler nörit (denge siniri iltihabı), kulak kristalleri kayması gibi iç kulak hastalıklarından etkilenir. Daha az sıklıkta, otit media (orta kulak iltihabı) dengeyi bozabilir. Denge bozukluğuna yol açan hastalıklar bazen sadece şiddetli baş dönmesi veya şiddetli denge kaybı şeklinde kendini gösterir.

Eklemlerdeki ve kaslardaki pozisyon sensörlerinden aldıkları bilgiyi beyne taşıyan omurilikteki sinir kanallarının zedelenmesi de dengeyi bozabilir. Bu sinirlerin zedelenmesi omurga tümörleri, dolaşım bozuklukları, B12 vitamini eksikliğine bağlı sinir dejenerasyonu veya nadiren tabes dorsalis (sifilisin bir komplikasyonu) sonucunda denge bozukluğu oluşabilir. Beyinde serebellumu etkileyen bir tümör veya inme, kollarda ve bacaklarda sarsaklığın yanı sıra bozulmuş kas koordinasyonunun diğer özelliklerine de neden olabilir.

Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA