6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.
İmplant uygulamalarında cerrahinin rolü nedir?

İmplant uygulamalarında cerrahinin rolü nedir?

13.07.2015 | 11:38

Diş Hekimi Ahmet Ünal, imğlant uygulamalarında cerrahinin rolünü anlatıyor. İmplant dişhekimliğinde implant ile kemik ilişkisinde büyük başarılar elde edildikçe, özellikle son 10 yıldır, estetik kavramı üzerinde giderek artan bir ilgi söz konusudur. Bu dönemde gelişen ileri cerrahi teknikler, klinisyenlerin estetik bölgelerde çok daha estetik, implant üstü restorasyon yapabilmelerine olanak tanımıştır.

İmplant estetiğinde böylece son yıllarda büyük aşamalar kaydedilmiştir. Estetiğin önemli olduğu, çenelerin ön bölgelerinde çalışırken, hastaların yüksek beklenti içinde olmaları ve estetiğin klinisyenler için çok çekici bir konu olması, bu konunun önemini giderek arttırmaktadır. Bu alanda çok sayıda araştırma literatürde yayınlanırken, estetik parametreler hakkında tam bir uzlaşma sağlanamaması ve ayrıca, implantolojide estetik başarısızlıkların düzeltilmesinin çok zor ve hatta bazı durumlarda neredeyse olanaksız olması, implantta estetik kavramı üzerinde çok daha dikkatlice durulmasının gereğini ortaya koymaktadır. Özellikle anterior maksillada başarısız tedaviler, son derece kötü sonuçlara neden olmakta, bazı vakalarda yerleştirilen implantın yerinden çıkartılması(eksplantasyon) ve daha sonrada ileri cerrahi teknikler kullanarak, sert ve yumuşak doku onarımlarını gündeme getirmektedirler. Bu gibi durumların hem hasta açısından, hem de hekim açısından kötü bir tablo ortaya çıkarması, estetik kavramı üzerinde çok daha dikkatli bir çalışma yapılması gereğini ortaya koyar.

Estetiğin önemli olduğu bölgelerde çalışmaya, hastanın beklentilerini iyice anlayarak başlamak gerekir. Bu, başarılı bir tedavinin ilk anahtarı ve ilk aşamasıdır. Çok estetik restorasyon beklentisi içinde olan bu grup vakalarda, hekimin başarılı sonuçlar alabilmesi, onun ancak tüm tedavi modelleri hakkında yeterli bir bilgi ve deneyime sahip olması ile mümkündür. Buradan da anlaşılacağı üzere, estetik bölgelerde yapılan tek diş eksikliği, bölümlü dişsizlik ve tam dişsizlik vakaları, içinde ciddi riskler barındıran oldukça zor vakalardır. Yeterli deneyime sahip olmayan klinisyenlerin, bu vakaların rehabilitasyonuna ilk dönemlerinde girişmemeleri daha uygun bir yaklaşım olur. Bugün gelinen noktada, ileri cerrahi tekniklerinin bize sunduğu gelişmiş sert ve yumuşak doku onarımları, implant destekli restorasyonların çok daha estetik olarak yapılabilmelerine olanak tanımaktadır. Konvansiyonel sabit protetik restorasyonlardan bilinen estetik parametreler, implant estetiğinin sonuçları açısından da aynen geçerliliklerini korumaktadır. Örneğin cerrahi yönden bakıldığında, uyumlu dişeti konturları, bozulmamış bir papilin varlığı ve alveolar kretin dışbükey konturu, başarılı bir implant üstü restorasyon için de çok önemli parametrelerdir.

Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA