Kalp ameliyatları nasıl yapılır? Kalp ameliyatının çeşitleri nelerdir?

Kalp ameliyatları nasıl yapılır? Kalp ameliyatının çeşitleri nelerdir?

19.03.2016 | 17:28

Doç. Dr. Özer Selimoğlu, kalp ameliyatları hakkında bilgi veriyor.

KLASİK YÖNTEM :
Şu anda en çok uygulanan yöntemdir. Hasta uyutulur ve göğüs kemiği açılarak kalp tam anlamıyla görünür hale getirilir. Hastanın dolaşımı bir kalp-akciğer pompası tarafından sağlanır.
Operasyon sırasında kalp çoğunlukla durdurulur ve hasta damarlar iyice görülerek emniyetle by-passları yapılır. Bu yöntemde hasta damar sayısının adedi ne olursa olsun önemli değildir. Ayrıca kalbe ek uygular yapılması gerekiyorsa bu uygulamalar rahatlıkla yapılır. Emniyetli bir yöntemdir.
OPCAB :
Hasta kalbi açılır ancak hiç pompa kullanılmaz ve kalp durdurulmaz. Pompa kullanılmadığı için ameliyat sonrası hastalar daha rahat ederler ve hastaneden daha çabuk taburcu olurlar. Ameliyat maliyeti de çok düşük olur. Ancak kalp çalışıyorken 2mm'lik damarlara by-pass'ın sağlıklı şartlarda yapılabilmesi için bazı koşulların gerçekleşmesi gerekir.
Ayrıca kalbin ön ve yan yüz damarlarına uygulamak daha olanaklı arka duvar damarlarda bypass kalitesi yeterince olmayabileceği gibi bir miktar da hasta için riskli olur. Bu operasyonlar her yerde yapılabilir ancak bu ameliyatın başarıyla uygulanabildiğini söylemek için by-passların uzun süre tıkanmadan çalıştığını göstermek gerekir.
Kalp fonksiyonları çok bozuk, akciğerleri ya da böbrekleri açısından pompaya girmesi son derece riskli olan hastalarda bu operasyonlarla çok başarılı sonuçlar almak olanaklıdır.

Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA