6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca hazırlanmış aydınlatma metnimizi okumak ve sitemizde ilgili mevzuata uygun olarak kullanılan çerezlerle ilgili bilgi almak için lütfen tıklayınız.
Kulak hastalıkları, işitme kayıpları, tipleri ve tedavisi nelerdir ?

Kulak hastalıkları, işitme kayıpları, tipleri ve tedavisi nelerdir ?

19.04.2018 | 12:34

Prof. Dr. Süleyman Candan, kulak hastalıkları, işitme kayıpları, tipleri ve tedavisi hakkında bilgi veriyor.

Kulak hastalıkları, işitme kayıpları, tipleri ve tedavisi nelerdir ?

Her şeyden önce şunu söylemeyiz ki, erken teşhis daha etkili bir tedavi anlamına gelir. Dolayısıyla işitme kaybı tedavisi ne kadar erken başlarsa o kadar yol kat edilir. Ayrıca işitme kayıplarında tanı koymak çok zor değildir. Fiziki muayene, hastanın hikâyesi ve odyolojik değerlendirme ile tanı rahatlıkla konulabilir. BT ve MR ile de etiyolojik nedeni belli olmayan diğer işitme kayıplarını öğrenebiliriz. İşitme kayıplarını genel olarak şu üç grupta toplayabiliriz:

İletim tipi işitme kayıpları

Sensorinöral işitme kayıpları (SNİK): Ani işitme kayıplarını (yüksek gürültü, ilaç toksisitesi, enfeksiyonlar, travma), gürültüye bağlı işitme kayıplarını, farklı patolojilere bağlı işitme kayıplarını, yaşlılığa bağlı kayıpları ve doğumsal işitme kayıplarını kapsar.

Mikst tip işitme kayıpları İletim tipi işitme kaybı tedavisi:

İletim tipi duyma kaybı tedavisi dış kulak ve orta kulak bölgesini etkileyen durumlarda görülen kayıplar. Dış kulak yolunu tıkayan buşonlar, orta kulak boşluğu iltihapları, kolesteatomlu kronik otitler, kulak zarı perforasyonları, otosklerozlar, östaki borusu tıkanıklıklarına bağlı effüzyonlu otitler ve kafa travmalarına bağlı kulak içi kanamalarının hemen hepsi iletim tipi işitme kaybına neden olurlar. Özellikle orta kulak enfeksiyonlarında acilen etkili tedavi uygulanmalıdır. Orta kulak iltihabının tedavisi uygun bir şekilde yapılmazsa, yıllarca akan bir kulakla birlikte işitme kaybı ve beyne yayılan iltihaplar oluşur. Özellikle de geniz eti problemi yaşayan çocuklarda görülen hastalığın ne yazık ki ilk belirtisi işitme kaybıdır. Bu tarz işitme kaybı tedavisi için ilk adımda ilaç tedavisine başlanır, hastalık iyileşme göstermezse, ardından kulak zarına tüp takılır. Cerrahi tedavide, çocukların geniz etleri alınır, kulaklarındaki sıvı boşaltılır ve kulak zarlarına küçük havalanma tüpleri takılır. Bu tüpler yaklaşık 6 ay kadar kulakta kalır ve sonra alınırlar. Böylece bu hastaların yüzde 90 - 95'i düzelir. Yüzde 5 ile 10 gibi küçük bir kısmında ise kulaklar tekrar sıvı toplayabilir ve bu guruba tekrar tüp takılabilir. Tekrar tüp takılma ihtiyacı duyulan kulaklara genellikle silikon T tüpler takılır ve bu tüpler minimum 1 yıl kulakta kalır. Eğer bir komplikasyon yoksa süre iki yıla kadar da uzatılabilir. Ancak bu tarz tedaviler yapılmaz ya da tedaviye geç kalınırsa kalıcı işitme kaybına neden olabilir. Son aşamada işitme cihazının kullanılması ile tedavi mümkündür. Kolesteatom, kulak zarı perforasyonları, işitme kemikçiklerinde kireçlenme veya kopukluklara bağlı işitme kayıpları cerrahi tedavi ile düzeltilebilir. Kulak kepçesi anomalisinde ise, okul çağı öncesinde estetik ameliyatlar yapılırken, işitme ameliyatları, genelde diğer kulağın işitmesinde bir sıkıntı olmadığı durumlarda ileriki yaşlara ertelenebilir.

Sensorinöral işitme kayıplarının tedavisi

Sensorinöral işitme kayıplarında ani işitme kayıpları göze çarpar. Genellikle çok yüksek sese, gürülye maruz kalmaya bağlı olabildiği gibi, farklı nedenlere bağlı olabilen ani işitme kaybı tedavisi hiç vakit geçirilmeden başlatılmalı. Tedaviye erken başlanırsa oluşan iç kulak tipi işitme kaybı büyük oranda düzeltilebilir. Yüksek basınçlı oksijen, damar genişletici ilaçlar ve kortizon uygulaması ani işitme kaybı tedavisi için en etkili yoldur. Bu tedaviye, vitaminler, kan sulandırıcılar ya da diğer gerekli ilaçlar ilave edilebilir. Medikal tedavi ile düzeltilemeyen işitme kayıplarına 6 ay ya da bir yıl süre tanınır. Sonraki aşamada işitme cihazı uygulamasına gidilir.

Yaşlılığa bağlı işitme kayıplarının tedavisi

Prespiakuzi de denilen yaşlılığa bağlı işitme kayıplarında tedavi, işitme cihazları ile sağlanmaktadır.

Doğumsal işitme kayıpları: Konjenital işitme kayıpları da denilen doğumsal sağırlık tedavisi, işitme cihazları ve koklear implant denilen biyonik kulak ile gerçekleştirilmektedir. Ancak biyonik kulak daha çok ileri derecede işitme kaybı olan kişilere uygulanırken, hafif ve orta derecede işitme kayıplarında işitme cihazları tercih edilmektedir.

Sıradaki

OTOMATİK OYNAT

SON DAKİKA