Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DÜNYA İŞLERİ ALPARSLAN AKKUŞ

Suriye'ye Kosova tarzı müdahale masada

Beyaz Saray'da oluşturulan kriz masası, kimyasal silah katliamıyla ABD Başkanı Obama'nın kırmızı çizgisini ihlal eden Esad rejimine karşı askeri müdahale için hazırlıklar yapıyor. ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Obama'dan gelecek olası bir saldırı emrine karşı Akdeniz'e dördüncü savaş gemisini gönderdi. Tomahawk güdümlü füzelerle donanmış ABD filosu Suriye açıklarında teyakkuza geçirildi. Rutin işlemler için İtalya'nın Napoli limanına yanaşması gereken destroyerlerin, Suriye menzilinden uzaklaşmasına izin verilmedi.
Beyaz Saray'daki bu toplantıya katılan isimlerden bir tanesi de Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice. Liberal Şahin olarak adlandırılan Rice, Ruanda soykırımından sonra şöyle demişti: "Bir daha böyle bir insani krizle karşılaşırsam, gerekirse ateşe atılmaktan çekinmem." Ortadoğu'da belaya bulaşmamaya yeminli Obama, bu kez Rice'ın sözlerine kulak vermiş görünüyor.
Suriye'ye askeri bir müdahale için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin izni gerekli. Ancak veto gücüne sahip beş büyüklerden Rusya ve Çin, BM'yi kilitliyor. Soğuk Savaş refleksiyle oluşturulmuş BM, değişen dünya dengelerini temsil etmiyor ve hayati önem taşıyan kritik kararları almakta aciz kalıyor.
Bu nedenle Obama, Beyaz Saray'da kurmaylarıyla Kosova örneği üzerinde çalışıyor. Sırplar, 1998'de Kosovalı Müslümanlara saldırdığında yine Rusya'nın vetosu nedeniyle BM Güvenlik Konseyi harekete geçememişti. 1999'da dönemin ABD Başkanı Bill Clinton, BM dışı mekanizmaları harekete geçirmiş ve NATO, 78 günlük hava saldırısına başlamıştı.
Beyaz Saray'da Kosova örneğinin tartışıldığı gün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da BBC'de Bosna örneğini anlatarak BM dışı formül öneriyordu. Hava saldırısı, kimyasal depoların yok edilmesi, uçuşa yasak bölge veya tampon bölge gibi seçenekler masada ancak Suriye'ye karşı herhangi bir askeri müdahalenin istenmeyen sonuçları da olacaktır. Türkiye ve Ürdün'e doğru göçmen akını kat kat artacaktır ve Lübnan başta olmak üzere bölge ülkeleri istikrarsızlaşacaktır.
Suriye'de bugünden sonra atılacak her adım, geç bir adım olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA