Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Kullandığınız ilaç kas ağrısı yapabilir

"Ailevi Akdeniz Ateşi hastasıyım. 20 yıldan beri korşisin kullanıyorum. Yan etkileri var mı?" Y.F./Ank.
Akdeniz ateşi ya da FMF; nedeni kesin olarak aydınlatılmamış, genetik bir hastalıktır. Şiddetli karın ağrıları ve ateş; önde gelen belirtileridir. Bunlara bulantı, kusma, bel ve bacak ağrıları da eklenebilir. Bağırsak düğümlenmesi gibi akut batın sendromları ile karışabilir. Aylar, hatta yıllarca sessiz dönemler gösterebilir. Kesin tedavisi olmamakla birlikte korşisinden büyük yarar sağlanıyor. Ayrıca bu ilaç, koruyucu amaçla da uzun süre kullanılabiliyor. Ancak uzun süreli kullanımında yan etkiler gelişebilir.

TEST YAPTIRIN
Bunlar yüzde 10 vakada karın ağrısı, yüzde 23 vakada ishal, yüzde 3 vakada boğaz ve yutak ağrısına neden olabildiği gibi; karaciğer hasarına, yaşamı tehdit eden kansızlıklara, lökosit ve trombosit sayısında azalmalara ve kas ağrılarına da yol açabilir. İlaç kullananlar, altı ayda bir kan testi yaptırmalıdır.

A VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ GÖZÜ ETKİLER
"Göz muayenem normal çıktı ama geceleri bulanık görüyorum. Neden olabilir?" N.L./İzmit
İlk akla gelen; A vitamini yetersizliğidir. A vitamini, görme fonksiyonlarında etkin olarak rol oynar. Üreme fonksiyonlarında da yardımcı bir faktör olduğu gibi cilt ve dokuları örten epitel dokusunun sağlamlığının korunmasında da çok önemlidir. Bu nedenle A vitamini eksikliğinde; gece körlüğü ile gözyaşı bezlerinde ve gözün saydam tabasında kuruma gelişir. Ayrıca ağız ve boğazda kurumalar, yumuşamalar, yaralar oluşur. Bu durum da enfeksiyonlara zemin hazırlar. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında A vitamini eksikliği çok sık karşımıza çıkar.

TIRNAKLAR NEDEN KIRILIR?
"Diyet yapıyorum ancak tırnaklarımın kırıldığını fark ettim. Neden böyle oluyor?" E.B./Adana
Yapılan ağır diyetler sebebiyle vücuda yeterli miktarda vitamin alınamayabilir. İşte bu yüzden diyet yapan kişide beslenme bozuklukları ortaya çıkabilir. Özellikle A ve D vitamini eksiklikleri; bu şekilde tırnaklarda yumuşamalara ve kırılmalara yol açabilir. Bu nedenle havuç ve domates başta olmak üzere renkli sebze ve meyvelerin yanı sıra bol bol balık, süt ve beyaz beynir tüketmelisiniz. Ayrıca kansızlık durumunda da tırnakların beslenmesi bozulur ve kırılmalar görülebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA