Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Soya yağı karaciğeri koruyor

"60 yaşında bir ev hanımıyım. Soya yağının faydalı olduğunu duydum, doğru mu?" D.H. /Rize
Ülkemizde de üretilen soya fasulyesi yağı; yüzde 50 protein, yüzde 30-35 karbonhidrat, yüzde 20 yağ asitleri içerir. Soya fasulyesi tohumlardan elde edilir. Ayrıca soya tohumları lesitin, izoflavonlar içerir. Araştırmalar; flavonoidler içeren bu maddelerin kan dolaşımını ve karaciğerin koruyucu etkisini artırdığını gösteriyor. Ayrıca gösterdiği östrojenik aktivite (fitoöstrojen) nedeniyle, menopoz sendromlarının giderilmesine faydası olduğu bilinmektedir. Gösterdiği antioksidan etki sebebiyle kalpdamar hastalıklarında faydalı olduğu ileri sürülür.

KANSERİ ÖNLER
Ayrıca merkezi sinir sisteminde olumlu etki gösterir, unutkanlığı giderir ve kanser önleyici etkisi de vardır. Günümüzde son çalışmalarda soya yağının damar sertliği tedavisinde yararlı olduğu görüşü büyük destek bulmaktadır. Ancak tüm bu çalışmalar ve elde edilen bulgular henüz yeterli değildir.

YILDA BİR KEZ KAN SAYIMI YAPTIRIN
"Tansiyon hastasıyım. Son aylarda burun ve diş eti kanamaları oluyor, neden?" Ş.H./Nevşehir
Bu durum kanın pıhtılaşma sisteminde veya trombositlerde bir bozukluk olduğunu gösterir. Kanayan yaranın kanamasını durduran trombositlerin sayısının azalması ya da fonksiyonlarını yapamaması yüzünden bu durum gelişir. Aspirin, kolesterol düşürücü ilaçlar, idrar sökücü ilaçlar, ağrı kesiciler, bazı antibiyotikler, mide ilaçları ve bazı antidepresan ilaçlar trombositlerin sayısını azaltabilir. Bu nedenle uzun süre tansiyon ilacı ve birlikte başka ilaç kullanan hastalar en az yılda bir kere kan tahlili yaptırıp trombositlerin sayısını kontrol ettirmeli. Gerekirse ilaçların dozu azaltılır veya kesilir.

ŞİŞMANLIK DİYABET BELİRTİSİ
"36 yaşındayım. Annemde diyabet var. Bende de çıkar mı? Bunun riski nedir?" Ç.K./Antalya
Diyabet genellikle genetik faktörlerden kaynaklanabilir. Bazen kuşak atlayabilir. Ancak tetikleyici faktörler diyabetin ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Şişmanlık, çok yemek yeme, şeker ve karbonhidrat bakımından zengin olan besinler tüketmek, halsizlik, spor yapmama, stres, hipertansiyon, doğum kontrol hapları, bazı tansiyon ilaçları ve idrar söktürücüler şekerin çıkmasını etkiler. Çok yemek yeme, çok su içme, aşırı idrara çıkma, şişmanlama veya kısa sürede zayıflama gibi faktörler diyabetin ön belirgileridir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA