Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HAŞMET BABAOĞLU

Cumartesi notları: Yoksa bu da mı sınıfsal?

Çok değerli iktisat tarihçimiz Mehmet Genç dünya hayatından ayrıldı. Mekânı cennet olsun. Akademik unvanların değil, ilmin peşinden giden bir âlimdi. Doktora tezini yazıp bitirmeyi erteleme gerekçesini bir söyleşisinde şöyle dile getirmişti: "Unvan umurumda değildi, meselem merak ettiğim bulmacayı çözmekti." Bir açık oturumda kendisine "Osmanlı'yı çok büyütüyorsunuz" diyen Mete Tunçay'a verdiği cevap da unutulmazdır: "Siz yüz kat küçülttüğünüz için biz on kat büyüttüğümüzde bile çok alacaklıyız, rahat ol."

***

Kovid-19'dan "kurtuluş" aylardır buraya not düştüğüm gibi sürekli erteleniyor, ertelenecek. "Yeni dünya düzeni" mühendislerinin pandemiye ihtiyaçları sürüyor çünkü... Ayrıca ilginçtir ki, bilim çevreleri önümüzdeki 20 yıl içinde "tarihin görmediği şiddette salgınları" göreceğimizden eminler. Nature gibi hakemli ve ciddi dergilerde sürekli bunu iddia eden yazılar yayımlanıyor. Okuduklarımdan bende geriye kalan izlenimi soracak olursanız, net: "Sosyal mesafe" dediğimiz şey katmerlenerek sürecek... Bildiğimiz anlamda "dışarısı" iptal. "İnsanlık tarihinde bir devrim bu, hatta devrilip basbayağı yere serilmek" mi diyorsunuz? Eh, onlar haklı çıkarsa, kitleler onlara uyar/uydurulursa, sonuç bu!

***

Bazen de bakıyorum ve içimden diyorum ki: Yoksa her şey yine "sınıfsal" bir temele mi oturuyor? Daha yeni "Uludağ görüntüleri"ni falan yaşamışken, şimdi de medyada "Bu yaz Bodrum'da açılacak mekânlar" haberleri çıkmaya başladı. Anladınız siz onu!

***

Dükkânlar çalışsın, esnaf işini görsün, saatlerce mesai yapan satış görevlisi gençlerin cebine azıcık para girsin istiyorum ama bu iş yürüyecek gibi değil. On yılda ahtapot gibi büyüyüp şehri saran AVM'ler can çekişiyor. Geçenlerde iki AVM gördüm. Birinde dükkânların yarısı kapanmıştı. Diğerinde in cin top atıyordu. Demek ki artık gerçekçi olup yeni iş hamleleri yapmakta fayda var. Geçen ay internet üzerinden kart ödemesi rekor kırmış. Bu tercih ortada AVM falan bırakmaz, hele yeme içme yerleri bir kez daha kapanırsa, unutun!

***

Dergiler ünlülerle "2020'den öğrendikleriniz neler?" anketlerini seviyorlar. Ortak cevap: Sabır... Söylediklerini dikkatle okuyunca görüyorum ki, tuzu kuru bekleyişi "sabır" sanıyorlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA