Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

İstanbul'da AK Parti'nin "Düet"ine karşı CHP'nin "Troika"sı...

Dün gazetemiz Sabah'ı ziyaret etmeleri vesilesiyle, yerel seçimlerde CHP'den İstanbul Büyükşehir Başkan adayı olan Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibini daha yakından tanımak imkânını elde ettik.
Öncelikle şu saptamayı yapalım.
Sayın Kılıçdaroğlu CHP'nin Belediye Başkan adayı.
Ama İstanbullulara CHP'nin sunduğu yönetim "Troika" modeli.
Yani üçlü yönetim.
Kendi anlatımları ile, Kılıçdaroğlu "Saydamlık "ı, CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin "Deneyim "i, Prof. Dr. Alper Ünlü de "Bilim "i temsil ediyor bu troikada.
"Troika" bilindiği gibi Rusya steplerinde karlar içinde kızağı çeken üç atın olmasından kaynaklanan bir kavram.
Troikada bu üç atın en önemlisi ortada bulunandır.
Ortadaki at diğer iki atı da yönlendirir ve yönetir.
Benim gözlemlediğim kadarıyla, CHP'nin İstanbul için önerdiği troika modelinde, ağırlıklı görev şu anda "Deneyim "i temsil eden Gürsel Tekin'in sırtında.
Çünkü henüz kesin bulgular ellerinde olmadığı için, somut bir icraat programları da yok CHP'lilerin.

Cemaatlere yakınlaşmak
Örneğin İstanbul'un "Yoksulluk Haritası" henüz hazır değil.
Bu nedenle seçimi kazanmaları halinde belediye kaynaklarından kaç aileye para yardımı yapılacağı henüz belirlenmemiş.
100 binlik kent haritası da bulunmadığı için, bu haritanın bir yıl içinde yapılması bile onların seçim vaatleri arasında yer alıyor.
Bunun yanında İstanbul'u depreme hazırlamak ve 5 yılda 80 kilometre metro hattı yapmak gibi projeleri var. Ama bunların finansman modelleri konusunda somut veriler henüz hazırlık safhasında.
Buna karşı CHP İl Başkanı'nın çarşaflılara kapı açmak çizgisindeki girişimini, Kılıçdaroğlu'nun bazı dini cemaatlerle yakınlaşmaya ve onlardan oy istemeye dönük girişimleri izleyecek.
Bunu çok açık seslendiriyorlar.
Diyanet'le işbirliği yapıp Kuran kurslarının açılmasını teşvik etmek de, CHP'nin İstanbul Belediyesi'ne dönük seçim söylemleri arasında.
Önümüzdeki günlerde bütün partilerin belediye başkan adayları ile tanışıp, onları dinlemek imkânımız olacağını zannediyorum.
Şu andaki anketlerde önde görünen AK Parti'nin adayı ve Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı geçmiş yıllarda yakından tanıdık.

Erdoğan ve Topbaş düeti
İstanbul'un sorunlarına hâkimiyetini, hizmetlerini ve çalışkanlığını inkâr etmek mümkün değil.
Ancak şunu da hiç unutmayalım.
Nasıl CHP İstanbul'a "Troika" modeli yönetim öneriyorsa, şu anda İstanbul'daki AK Parti belediye yönetiminde de " Düet" modeli var.
Bu düetin bir solisti Başbakan Erdoğan, diğer solisti ise Topbaş.
Sorunları ülke çapındaki bir kentin yeniden yapılandırılmasının, Hükümet desteği olmadan tamamlanması mümkün değil.
Hatırlayabildiğimiz en başarılı İstanbul Belediye Başkanı Bedrettin Dalan da, hem dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in, hem de Başbakan Turgut Özal'ın destekleri ile o büyük icraatını hızlı biçimde gerçekleştirebilmişti.
Şimdiki Başbakan Erdoğan'ın İstanbul'un eski belediye başkanı olması ve kentin sorunlarına hâkimiyeti, Kadir Topbaş'ın icraatının önünü açan en büyük etkendir.
Dileğimiz icraata dönük siyasetlerin tartışılacağı, uygar ve kavgasız bir kampanya dönemi yaşamamızdır.
Nihai değerlendirmede kazanan demokrasi olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA