Türkiye'nin en iyi haber sitesi
BAŞYAZI MEHMET BARLAS

Şimdi sıra “Avrupa Baharı”nın kasırgalarında

"Arap Baharı" denilen siyasi bir kasırga vardı ya... Tunus'ta başlayıp tüm Arap coğrafyasını altüst eden bu kasırganın, bölgeye demokrasi getireceği zannedilmişti. Ama sonra Arap Baharı yeni diktatörleri ve istikrarsızlıkları getirdi Arap dünyasına... Libya'da, Suriye'de binlerce insan öldü, Mısır'da Sisi darbesi ile demokrasi rafa kaldırıldı.

Brexit şoku
Şimdi böyle bir kasırga Avrupa'dan Amerika kıtasına doğru esmekte. Hiç tahmin edilmeyen ve gerçekleşinceye kadar yok sayılan bir toplumsal tepki İngiltere'de Brexit ile gündemi işgal etti. En ılımlı, akıllı ve bilinçli seçmenler olarak bilinen İngilizler, bir referandumla Avrupa Birliği'nden çıkmaya karar verdiler. Derken aynı durum Amerika'da gerçekleşti. Bütün anketler, bütün medya yorumları Hillary Clinton'ın başkan seçileceğini söylerlerken, kurulu düzeni adeta reddeden Donald Trump başkan seçildi.

Avrupa baharı ve Amerika
Şimdi siyaset uzmanları önce Yunanistan'ı etkileyen Avrupa Baharı'nın İngiltere'den sonra İspanya'yı mı, İtalya'yı mı, Fransa'yı mı vuracağını tahmin etmeye çalışıyorlar. Yabancı düşmanlığı, düzenin partilerine karşı duyulan güvensizlik, ekonomik başarısızlıklar, tüm AB ülkelerinde Avrupa Baharı'nın ön işaretleri olarak görülmekte.
ABD'de ise toplumun kafası karmakarışık. Pek çok eyalette kitleler caddelere dökülüp "Trump'ı istemiyoruz" sloganları ile gösteriler yapıyorlar. Aylardır Trump aleyhinde yayınlar yapan televizyon kanalları ve merkez gazeteleri, bu gösterileri mutlulukla izliyorlar.

Küçük bir köy
Onlar gibi olsaydık, siyasi istikrarsızlığı Batı dünyasına taşıyan bu gelişmelerden mutlu olurduk. Bizdeki alçakça darbe teşebbüsünü umursamayan ve alınan önlemleri "Demokrasi tehlikede" diyerek protesto eden Batılı müttefiklerimizin içine düştükleri istikrarsız ortam bizi mutlu ederdi. Ama biliyoruz ki iletişim çağının dünyası küçük bir köydür... Onların istikrarsızlıkları bizi, bizim istikrarsızlıklarımız onları etkiler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA