Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

İş biyolojisi

Tamam tamam! Biliyorum saçmaladığımı ama birileri saçmalamıyor olabilir.
Gittikçe daha çok sayıda şirket, krizlerle baş edebilmek adına karmaşık yönetim ve bilgi işlem problemlerini çözebilmek için biyolojiye merak salıyor.
İşin biyolojisi olur mu? Bu sorunun cevabı çoktan verildi; Neden olmasın! Bundan sonraki adımda "nasıl?" sorusu cevaplandırılacak.
Yaklaşım şu: Gerek yazılım mühendisleri ve gerekse işletmecilik dahileri, karmaşık sorunları çözmek için kafa patlattıkça, insan beyninin akıl yürütme gücüne giderek daha büyük hayranlık duymaya başladılar.
Eskiden beri kullandıkları "makine benzetimi" bir yere kadar geldi ve tıkandı.
Yapay zekâcılar son 25 yıldır yeni bir algoritma üretemedi.
Bunun açığını şimdilik bilgisayarların işlem gücüyle çözüyoruz ama bunun da sınırları şimdiden belirdi.
Makine odaklı yaklaşım, çok büyük faydalar sağladı ama bir yere kadar geldi, tıkandı.
Peki, ne yapmak lazım?
Bu aşamada bir bilgi aktaralım; Time Dergisi kendi bünyesinde, biyolojik bilgisayarlar üretme, bunları programlama ve şirketleri örgütleme tarzımız üzerindeki etkilerini tartışmak üzere beş üyeli bir Teknoloji Kurulunu çoktan oluşturdu bile.
Bu kurulu kafanızda, yerkürenin Ar-Ge departmanlarından herhangi biri olarak canlandırabilirsiniz. İnsan beyninin milyarlarca nöronu arasında trilyonlarca işlemi yapabilme özelliğini, sadece kum esaslı silikon teknolojilerde aramaktan kurtulmak... İnsan beyni hücresi, kum tanesinden daha değerliyse, bunu neden hayatımızı daha anlamlı kılmak için irdelemeyelim?
Düne kadar bu ve bunların etrafındaki düşünceler, müspet (pozitivist) bakışın dışladığı, "büyü" ya da "hurafe" grubundaki işlerdi.
Kocakarı ilaçları aşağılamasının altında yatan da bu bakış açısıydı. Ancak şimdi bu karalanan yaklaşımlar, karmaşık sorunları çözebilmede bir umut ışığı oluverdi.
iş'e biyolojik yaklaşım getirmek! Sanıldığı kadar basit bir şey değil bu.
Çok köklü anlayış devrimleri doğurabilecek bir yaklaşım. Haftaya devam edeceğim ve bu konunun bizi neden ilgilendirmesi gerektiğini yazacağım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA