Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ÖNERİ-YORUM ŞEREF OĞUZ

Bursa'da zaman

İnsanoğlu, "yelkovan" ile 300 yıl önce tanıştı. Zaman değirmeninin daha yavaş temposunu simgeleyen "akrep", işimizi pekâlâ görüyordu. Acele edecek bir yaşam tarzı da ortalıkta mevcut değildi.
Saatlerdeki "saniye" ibresinin ancak 150 yıllık tarihi var. Değişen üretim ve yaşam tarzı, zamana bakış tarzımızı da zamanı kullanım yöntemimizi de kökünden değiştirdi.
Bir günlük yol, 3 at değişim mesafesi gibi kavramlar gitmiş, "just in time" kavramının üretimin belkemiğine yerleşmesi ardından saniyeler dahi bölünmüş. Ve zamanı yönetmek, hayatı yönetmekle eşdeğer hale gelmiş.
Aslında bu en az 5 bin yıl öncesine ait Değişimler Kitabı'nda bahsi geçen kültürü anlatıyordu. Fakat bize ait olanı, yüzyıllar boyunca hatırlayamadık.
İhtiyaçlar icatların anası olduğu için, 20.
Yüzyıl'da önemi yeniden anlaşıldı.
Maltepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünde öğretim üyesi olan Yard. Doç. Dr. Mürşide Özgeldi'nin eski fakat sonuçları hala güncel bir araştırması var.
Buna göre bir yönetici, 1 saatin en az 10 dakikasını gereksiz faaliyetlere harcıyor.
Yöneticiler, artan rekabet koşulları ve iş ortamının yoğun çalışmaları karşısında, en değerli kaynakları olan zamanı etkin şekilde kullanmıyor ve bu durum, çalıştıkları şirkete önemli zararlar veriyor.
Gereksiz faaliyetlerle harcanan zamana, maliyetler açısından bakıldığında ortaya büyük rakamlar çıkıyor.
Bir yöneticinin saat ücretinin 13 $ olduğunu varsayarsak, bu yöneticinin çalıştığı şirketin, günde 19 $, haftada 95 $, yılda da 4 bin 750 $ kaybı oluyor.
Özgeldi, çözümün, zamanı yönetmekten geçtiğini hatırlatıyor ve zaman tuzaklarına dikkat çekiyor: "Kişilerin zamanı kullanış biçimini, kişinin kültürel yapısı, düşünce sistemi, inanışları, görenek ve alışkanlıkları ile ruh hali belirler.
Sahip olduğumuz alışkanlıklar, bir süre sonra doğal davranış haline gelir ve etkili olur.
Örneğin, alışkanlıklar sonucunda yapmayı istediğimiz işler ve davranışlar, hoşlanılanlar, çabuk bitecek olanlar, kolay olanlar, bilinenler, acele yapılanlar ve başkalarının istekleridir. Göz ardı ettiklerimizi ise yapmayı istemediğimiz, hoşlanılmayanlar, uzun sürecek olanlar, zor olanlar, bilinmeyenler olarak sıralanır." Peki nedir bu zaman tuzakları?
Yöneticiler, işlevlerini gerçekleştirirken birtakım engellerle karşılaşır. Zaman tuzaklarıdır bunlar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA