Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Motorda film müziği var

Dünyada elektrikli otomobillerin satışları hızla artıyor. Bugün yollarda 7.2 milyon elektrikli otomobil bulunuyor. 10 yıl önce bu sayı sadece 17 bin adetti.
Dünyadaki elektrikli araç sayısının 2025'e kadar yıllık 10 milyon, 2040'a kadar yıllık 30 milyon adete ulaşması bekleniyor. Çevreci özellikleriyle öne çıkan elektrikli araçların bir kusuru var. İçten yanmalı motorlardan farklı olarak tamamen sessiz olan elektrikli otomobiller görmeden fark edilmiyor. Bu durum ise yayalar için bir tehlike yaratıyor. İşte bu nedenle Avrupa Birliği Komisyonu 2019'da aldığı bir kararla elektrikli otomobillerde yapay motor sesini zorunlu hale getirildi. Bu kararla özellikle görme engellilerin, kısmi görme kaybı yaşayanların, yaşlıların ve çocukların yol güvenliğinin sağlanması amaçlanıyor. ABD ise sadece elektrikli değil, hibrit otomobillerde de yapay motor sesini zorunlu hale getirerek, yolcu güvenliğini sağlamaya çalışıyor. İngiltere de yeni üretilecek otomobillerin yanı sıra trafikteki tüm elektrikli otomobillerde yapay motor sesini zorunlu tutmayı planlıyor. Otomotiv firmaları da motor sesi konusunda çalışmalar yapıyor. Hatta markaya özgün motor sesi geliştirmek için ses mühendisleriyle çalışanlar bile var. Motor sesi konusunda son hamle Fiat- Chrysler'den geldi. Baştan aşağı yenilediği efsanevi modeli 500'ü tanıtan Fiat, yüzde 100 elektrikli versiyonda ilginç bir motor sesine yer verdi. Fiat 500, hareket halindeyken yayaların duyabilmesi için ünlü İtalyan yönetmen Federico Fellini'nin 1973 tarihli Amarcord filminin müziğini çalacak.
Fellini, söz konusu filmde faşist dönem İtalya'sını hicvediyor. Yarı otobiyografik olan filmin müziği ise Fellini'nin birçok filminin müziklerini yapan Nino Rota'ya ait.



Rock grubu Linkin Park motor sesi besteliyor

Diğer markalarda ses konusuna önem veriyor.
Mercedes-Benz'in elektrikli EQC serisini yapay bir uğultu sesine sahip. Ayrıca Mercedes- Benz performans markası AMG araçlarının sesini farklılaştırmak için dünyaca ünlü rock grubu Linkin Park ile çalıştı.
Porsche elektrikli modeli Taycan için geliştirdiği yapay spor motor sesini 500 dolara satıyor.
Nissan da elektrikli otomobillerine ses geliştirmek için bir müzik şirketiyle ortaklık kurdu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA