Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Barajlar boş ama oto yıkama sevdası tam gaz

Bir otomobili yıkamak için 150 litre su tüketiliyor. Oto yıkama istasyonlarında harcanan suyun bir milyondan fazla insanın günlük su ihtiyacını karşılayacağı tahmin ediliyor

Kuraklık kapımızda. İklim değişikliği nedeniyle kış ayında yazı yaşıyoruz. Yağmur, kar yağmıyor. Şehirlerin su ihtiyacını karşılayan barajlar kuruyor. Göller yok oluyor. Yeraltı suları tükeniyor. Buna rağmen hoyratça su harcamaya devam ediyoruz. Bu tablo bu şekilde devam ederse, Türkiye hızla su fakiri bir ülke olacak. Sanayi ve tarımda su tüketimini azaltmak için çalışmalar yapılıyor. Evlerde ise farkındalık yaratıp fazla tüketimin önüne geçilmesine yönelik kampanyalar düzenleniyor.



Ancak su tüketimini artıran bir eylemden, "otomobil yıkama sevdasından" vazgeçmiyoruz. Bir otomobili yıkamak için 150 litre su tüketiliyor. Oto yıkama istasyonlarında harcanan suyun bir milyondan fazla insanın günlük su ihtiyacını karşılayacağı tahmin ediliyor. Yapılan tahminlere göre beş yılda bir barajın suyu oto yıkamaya gidiyor. Otomobilleri yıkamak kuraklık yaşadığımız şu günlerde Türkiye'ye pahalıya patlayacak gibi görünüyor.
Su tüketimini azaltmaya yönelik bazı çalışmalar var. Shell, pilot olarak uygulamaya başladığı araç yıkama sistemi ile bu konuda öncülük yapıyor. Şu anda dört istasyonda araç yıkama ünitelerinde yürütülen uygulama sayesinde, yıkama esnasında kullanılan suyun geri dönüştürülmesi ve rehabilite edilerek tekrar kullanılması ile binlerce araç ilave herhangi bir su tüketmeden yıkanabiliyor. Proje hayata geçirildikten bu yana 10 binin üzerinde araç, yıkama ünitesinin mevcutta sahip olduğu su ile yıkandı ve bir milyon litreden fazla su tasarrufu sağlandı.

KAPILARI OTOMATİK AÇILIYOR
Eylül ayında dünya çapında tanıtımı yapılan Yeni Nesil Rolls-Royce Ghost artık Türkiye yollarında. Ghost, markanın şimdiye kadar ürettiği modeller içerisinde, teknolojik açıdan en gelişmiş otomobil olma özelliğini taşıyor.
Yeni Nesil Ghost, 'Planar Süspansiyon Sistemi' ile yol yüzeyini kameralarla tarayan ve yoldaki kusurları tespit ederek süspansiyonu ayarlayan 'Flagbearer' teknolojisine sahip. Minimalist bir tasarım ile geliştirilen Ghost, otomatik açılıp kapanabilen kapılara sahip ilk Rolls-Royce.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA