Türkiye'nin en iyi haber sitesi
RIDVAN DİLMEN

Kaliteli yerli sorunu çözer

Milli Takım'ın son Belçika maçında hiç Beşiktaşlı olmaması, siyah-beyazlıların ihtiyacının ne olduğunu gösteriyor aslında. Yerli kalitesini arttırdılar mı? Alınan isimler şüphesiz iyi isimler

Beşiktaş özellikle yerli transferin hızlı takımlarından... Rapid Wien'den Veli Kavlak, Tanju Kayhan, Leverkusen'den Burak Kaplan, Trabzonspor'dan Egemen Korkmaz, Gençlerbirliği'nden Mustafa Pektemek, Tavşanlı Linyit'ten Mehmet Akyüz takıma yeni katılan isimler. Valencia'dan Manuel Fernandes'in, Adana'dan da Ersan Gülüm'ün bonservisi alındı. Benfica'dan Sidnei kiralandı. Bu oyuncular hakkındaki görüşünüz?
SON
milli maçlara bakalım... Hatta uzağa da gitmeyelim; 4-5 gün önce oynadığımız Belçika maçına bakalım... İlk 11'de ve daha sonra oyuna giren 3 oyuncu arasında Beşiktaş forması giyen bir isim yok. Bu aslında Beşiktaş'ın neye ihtiyacı olduğunu gösteren bir örnek. Yerli kalitesini artırman lazım. İsmail ve zaman zaman İbrahim Toraman dışında Milli Takım'da düşünülen yerlisi hiç yoktu. Bir de, biri tecrübeli biri genç çok iyi iki kalecisi var yerli. Bir tane de Hakan ayrıldığı için kaleci alınabilir. Bunu Sivas'ta kiralık olan Korcan'la da çözebilirler.

Sol ayaklı iki stoper avantaj
Yerli kalitesini yükselttiler mi? Egemen bildiğimiz, tecrübeli zorluk derecesi yüksek maçları oynamış nadir solak stoperlerden. Ki yine aynı takımda iki tane solak stoper oldu Ersan'la birlikte. İyi bir transfer. Bazen, uluslararası maçlarda özellikle, sol bekte kullanılabilir. Fazla hücumu düşünmediği maçlarda. Yani iyi transfer. Ersan kendini kanıtladı. Sakatlığını atlattıysa, geceleri de az gezerse milli takıma kadar yükselir. Ama zaten mevcut kadroda vardı o geçen yıl.

Pektemek çok iyi bir transfer
Mustafa Pektemek; çok iyi transfer olarak görüyorum onu da. Uzun süreli bir sakatlıktan çıkmasına rağmen diri, fiziki kalitesi iyi gördüm son maçlarda. Ki bu profesyonellik anlayışının iyi olduğunu gösteriyor. Yani ben çok iş yapacağını düşünüyorum. Aykut Kocaman ve Abdullah Avcı ile sohbetlerimizde, tabii ki çok daha iyi tanıyor bu hocalarımız, çok önemli oyuncu olduğunu söylüyorlar. Beşiktaş'ın iyi bir transfer yaptığını söylüyorlar.

Mehmet Akyüz gelişime açık
Mehmet Akyüz konusunda, Bank Asya maçlarını izleme şansımız oldu. Kuvvetli, agresif bir futbolcu. Şimdi daha iyi futbolcularla birlikte oynayacak. Gelişime açık olarak görüyorum. Ama birinci oyuncu olacağını düşünmüyorum. En azından ilk dönemde.

Sidnei Benfica'da ilk 11 oynuyordu
Benfica'dan alınan Sidnei ligin ikinci yarısında takımında genelde oynadı. Çünkü onun yerinde oynayan David Luiz Chelsea'ye gitti. Zaten hazırlık maçlarından sonra daha net karar veririz. Ben öncelikle bu oyuncunun çabukluğuna bakacağım. Çünkü çok ofansif kadroya sahip olan bir Beşiktaş. Hatta büyük takımların savunmasının ortasında mutlaka bir çabuk oyuncu şart. Bu arada gurbetçileri de tanımadığımız için şimdilik hepsi soru işareti.

BOBO KALMALIYDI

Takımdan Bobo kesin olarak ayrıldı. Erhan Güven ve Kaleci Hakan da ayrıldı. Ferrari'den kendisine kulüp bulması istendi. Eldeki yabancılar, Sivok, Sidnei, Hilbert, Ernst, Fernandes, Guti, Simao, Quaresma, Almeida, Holosko, Tabata, Fink ve bir yabancıyla toplam sayı 14 ediyor. Gidenleri ve yabancı sınırlamasında ayrılabilecek oyuncular kimler?
BİR
kere şunu söyleyelim; Bobo'nun kalması lazımdı. Çünkü bildiğin, net bir oyuncu. Tabii iç transferde ne konuşuldu bilemeyiz. Neden olmadı; onu da bilemiyoruz. Onun için çok büyük bir uçurum yoksa arada, Bobo bir silahtır her zaman. Almeida olduğu için bu saatten sonra dışarıdan alınacak oyuncunun alternatif bir oyuncu olması lazım. Gidecek yabancılar konusunda zaten sayın Yıldırım Demirören ve Tayfur Havutçu mutlaka görüşmüştür. Bu konuda bizim bir şeyler söylememiz pek doğru değil.

PROFESYONELLİK ANLAYIŞLARI DEĞİŞMELİ

Yıldırım Demirören forvete de Forlan ya da Diego Costa'yı alacaklarını ifade etti. Sizce Beşiktaş adına bu takviyeler yeterli mi?
TAYFUR
Havuçtu, 4-2-3-1 oynatıyor geldiği günden bu yana... Schuster tek orta sahayla oynuyordu genelde. Havutçu ikiliye döndü. O iki orta saha problemi yok Beşiktaş'ın, hatta iyiler hepsi de. İster Fernandes- Ernst oynat, ister Ernst-Necip oynat, ister Necip- Fernandes oynat. Problem dörtlü savunmanın önündeki iki oyuncuda değil. Onun önünde oynayan isimlerin, pozisyon bilgilerini geliştirmesi lazım. Tabii ki büyük isimler. Ama Quaresma ve Simao gibi kanatta oynayan oyuncular, çok yetenekli olmalarına rağmen, top rakipteyken orta saha gibi oynayamıyorlar. Bunların arasındaki Guti de zaten hemen hemen hiç savunma yapmadığı için (Zaten Almeida'dan öyle bir savunma bekleyemeyiz) özellikle kenar bekleri problem yaşıyor Beşiktaş'ın. Güçlü iki orta saha olmasına rağmen göbekten de zaman zaman deliniyorlar. Ki bunları Tayfur Havutçu'nun bol tekrarla çözmesi lazım. Ama Beşiktaş için en büyük tehlike, henüz profesyonellik anlayışları, daha doğrusu iş disiplinleri iyi değil. Mutlaka düzeltilmeli. Oyuncuların profesyonel hayatları, Beşiktaş'a bakışları değişmeli. Beşiktaş'ın değerini bilmeleri lazım. Evet yıldızlar, evet önemliler, evet seviyoruz hepsini, evet topuklar mopuklar hepsi hoşumuza gidiyor, yetenekliler... Ama Beşiktaş'ta oynadıklarını da bilsinler. Burada Yıldırım Demirören ve yönetimine büyük iş düşüyor. Yoksa Beşiktaş'ın fazla sorunu yok.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA