Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Enfeksiyon, lenf bezlerini büyütür

"Boynumda beze çıktı, bir aydır küçülmedi. Bu durum neden olur?" G.Ç./Rize
Lenf bezleri; genellikle yakınlarında bir yaralanma, mikrobik hastalık ya da tümoral oluşum geliştiğinde büyür. Hangi lenf bezlerinin büyüdüğü, hastalığın anlaşılmasına da yardım eder.
Boyunda, çene altında ya da kulak arkasındaki lenf bezleri sıklıkla soğuk algınlığı, grip gibi bir üst solunum yolu hastalığı olduğunda şişer. Bununla birlikte başta, boyunda, ağız içinde ya da lenf bezinin yakınında kesik, yara, iltihap varsa veya bir tümör oluşmuşsa da büyür.
El ve koldaki yara ve enfeksiyonlar koltuk altındaki lenf bezlerini şişirir. Meme kanseri ve lenfoma buna sebep olabilir.
Ayak, bacak, kasık ya da cinsel organlardaki enfeksiyonlar ise kasık lenf bezlerinin büyümesine sebep olur. Seyrek olarak çevre doku kanserleri de benzer tabloya yol açabilir.
Köprücük kemiği üzerindeki alanda büyüyen lenf bezleri; akciğer, meme, boyun ve karın organlarındaki enfeksiyon ya da tümör nedeniyle büyür.

ASTIM, HAMİLELİĞE ENGEL DEĞİL

"Astım hastasıyım. Astım tedavisi hamile kalmaya engel midir?" K.R./Antalya
Astım hiçbir zaman hamile kalmamak için bir sebep değildir. Ama ağır astımlılar hamile kalmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalılardır.

ERKEN DOĞUM OLUR
Eğer astım hamilelik sırasında kontrol altında tutulmaz ise; yüksek tansiyon, ciddi kanamalar, eklampsi görülebilir ve doğum problemli seyredebilir. Bebeğin erken doğup düşük doğum tartılı olma ihtimali mevcuttur. Hamileyken astımı kontrol altında tutmak için yapılması gereken şey; her zaman olduğu gibi astımı tetikleyen dış etkenlerden uzak durulmasıdır.

MENÜSKÜS NASIL TEDAVİ EDİLİR?

"Menüsküs olduğumu öğrendim, tedavisi için ne önerirsiniz?" R.H./Diyarbakır
Yırtılmış menüsküsün nasıl tedavi edileceğine karar vermek için birçok faktör devreye girer:
Cerrahi olmayan yol; istirahat, buz kompresyonu, yukarı kaldırma, fizik tedavi gibi unsurları içerir.
Cerrahi tamir, yırtığın dikilip tamir edilmesidir.
Menüsküsün kısmi çıkarılması, cerrahi olarak yırtık bölgenin uzaklaştırılmasıdır.
Menüsküsün tam çıkarılması ise tüm menüsküs dokusunun dizden cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Dizde kireçlenmeye zemin hazırlayacağı için bu yöntemden kaçınılır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA