Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MERYEM GAYBERİ

Vaatler halkta karşılığını bulmuş

7 Haziran seçimlerinde en yakın rakibi CHP'yi yüzde 16 farkla geride bırakıp yüzde 41 oy alan AK Parti, seçimden birinci parti olarak çıkmasına rağmen iktidar olamadı. Bu da Türkiye'de seçim sisteminin değişmesinin şart olduğunun en büyük göstergesi.
AK Parti'nin tek başına iktidarı yakalayamamasının nedenleri konusunda 7 Haziran seçim akşamından bugüne epey konuşuldu. Bana göre ise en büyük neden Kobani olaylarından ve dezenformasyonundan sonra yükselen Kürt milliyetçiliği.
Daha önce AK Parti'ye oy veren dindar Kürtler, milliyetçiliğin etkisi ve Çözüm Süreci'nde gelen huzurun PKK tarafından tekrar bozulmaması için HDP'yi seçmişti. Ama gelinen nokta bunun tam tersi oldu.

***
Tamam yükselen milliyetçilik dalgası, AK Parti'den HDP ve MHP'ye oy kaymasına neden olmuştu ama hepsi bu kadar da değildi. AK Parti'nin 7 Haziran seçimlerinde tek başına iktidarı yakalayamamasına yönelik eleştirilerden biri de "teşkilatların seçimlerde yeterince heyecanlı olmaması ve çalışmaması" idi.
7 Haziran seçimlerinde milletvekili adayları belirlenirken, teşkilatlardan gelen önerilerin çok dikkate alınmamasının teşkilatların moralini bozduğu ve motivasyonu azalttığı vurgulanmıştı.

***
Her seçim döneminde "Bir Milletvekili adayı seçim çalışmalarında neler yapıyor? Vatandaşla nasıl bir iletişim kuruyor?" diye bir günümü mutlaka onları izlemek ve yerinde görmek için ayırırım.
Başbakan Davutoğlu'nun seçim beyannamesini açıkladığının hemen ertesi günü İstanbul milletvekili ve AK Parti 3. Bölge milletvekili adayı olan Harun Karaca'yla birlikte Bağcılar esnafını dolaştık.
Ben sadece seyirciydim aslında. Bağcılar AK Parti ilçe teşkilatı da Karaca'ya eşlik ediyordu. Gezdiğimiz bölge Bağcılar'da AK Parti'ye en düşük oyun çıktığı bölgeymiş. En düşük dediğime bakmayın AK Parti o mahalleden yüzde 52 oy almış ama diğer mahallere kıyasla düşük olduğu için o bölgede daha çok yoğunlaşmış seçim çalışmaları.

***
Sabahın erken saatinde esnafla ve yoldan geçen vatandaşlarla tokalaşan ve esnafa "hayırlı işler dileyen" Harun Karaca, bazılarının duasını, bazılarının AK Parti'ye eleştirisini, bazılarının da sorunlarını dinledi. Sorunları olan vatandaşı dinleyip anında çözüm üretmeye çalışan Karaca, AK Parti'yi eleştiren kişileri tek tek dinleyerek ikna etmeye ya da kendilerini ona anlatmaya çalıştı.
Bence AK Parti 1 Kasım seçimleri için iyi bir iletişim stratejisi belirlemiş. Başbakanı'ndan teşkilatına, milletvekili adayından kadın kollarına kadar herkes sahaya inmiş durumda. Özellikle birebir görüşmelerle her kesimden insanlarla bağ yakalanmaya çalışıyor.
Kadın kollarından bir hanım yanıma yaklaşıp "İnanın Meryem Hanım dizlerimin ağrısından duramıyorum ama buna rağmen sabahları ağrı kesici içip çalışmaya başlıyorum. Biliyorum ki bu seçimler bugünden ziyade Türkiye'nin geleceği için çok önemli" diyordu.

***
Gençlik kolları hatta AK Parti ihtiyar heyeti de seçim çalışmalarına dört elle sarılmış durumda. İhtiyar heyetinden olan ve gün boyu bizimle dolaşan 70 yaşındaki Ahmet Zerik Amca, "Kızım 70 yaşındayım. Buna rağmen AK Parti için gece 12'ye kadar çalışıyorum. Bunca yılın ardından bu ülkeye hayrı dokunacak partinin AK Parti olduğunu biliyorum çünkü" diyordu.

***
Vatandaşlar özelikle AK Parti seçim beyannamesini çok olumlu karşılamış durumda. Başbakan'ın mitinglerinde de kısa, net ve somut olarak yapılacakları anlatmasını çok tutmuşlar. Öğrenciye, gençlere, asgari ücretliye, emekliye, işsize, taşerona neler yapılacağını bana anlatan vatandaşları gördükçe, "Bu strateji başarı getirir" dedim.
Vatandaş direkt olarak kendi cebine, kendi ekonomisine yansıyacak iyileştirmelerin somut vaatler olarak sunulmasını çok beğenmiş.
Oyunun kuralı buysa AK Parti bunun formülünü bu seçimde iyi çözmüş bence.
Vaatler iyi, teşkilatlar coşkulu, vatandaş mutlu.
AK Parti 7 Haziran'dan 5 ay sonra bir kez daha tek başına iktidar olma yolunda ipi göğüsleyecek gibi görünüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA