Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YÜKSEL AYTUĞ

Ne olacak bu cehaletin sonu?

Bilgi yarışmalarına bakıp da toplumun genel kültür derecesi üzerine yorum yapmak ne derece doğru bilmem ama bazen önümüze öyle düşündürücü tablolar geliyor ki, insan ister istemez umutsuzluğa kapılıyor.
Okurumuz Menderes Toprak da atv'deki Güven Bana yarışmasında yaşananlardan yola çıkıp gençlik adına karamsar bir tablo çizmiş:
"Sayın Yüksel Bey, köşe yazılarınızı ilgi ve merak ile takip etmekte olup eleştirel açıdan çok faydalı bulmaktayım. atv'de izlediğim Güven Bana adlı bilgi yarışmasının bir bölümünden bahsetmek istiyorum. Amacım kimseyi rencide etmek değildir fakat bu bölüm eğitimimiz ve gençliğimizin içler acısı durumunu ortaya koyan çok çarpıcı bir bölümdü. Yarışmacılara ineğin yeni doğmuş ve süt emen yavrusu soruluyor.
Şıklarda kuzu, sıpa, buzağı ve oğlak var. İki yarışmacı genç, şıklardaki hiçbir hayvan yavrusunu doğru tanımlayamıyor ve cevabı yanlış veriyorlar. Üstelik başka bir soruda Akdeniz bitki örtüsüne 'tundra' diyorlar.
(Doğrusu 'maki' olacak tabii ki) Demek istediğim bu gençlik bu hale nasıl geldi? Tabiattan nasıl bu derece koptu? Ülkemize nasıl bu kadar yabancılaştık?
Acaba sosyal medya bizi dünyadan kopardı mı? Aileler çocuklarıyla bu kadar ilgisiz mi? Eğitim sistemimiz ne derece faydalı? Emekli bir eğitimci olarak bu konuyu sizinle paylaşmak istedim. Selamlar." Köşemizin kıdemli okurlarından Kemal Kozan da başka örneklerle aynı konuya boyut kazandırmış:
"Merhaba Yüksel Bey; rahmetli Levent Kırca'nın Olacak O Kadar Televizyonu'nun TRT'de yayınlandığı dönemde yarışma programlarını hicvederken sunucu (Levent Kırca) yarışmacılara şöyle bir soru sordu: 'Yavrusuna tay denilen hayvan hangisidir?' Türlü ipuçları vermesine rağmen hiçbir yarışmacı doğru cevabı bilememişti. Tabii o zamanlar bizler, 'Komedide abartı olur' düşüncesiyle yapılan esprilere gülüp geçmiştik.
Ama yıllar sonra o zamanlar espri diye gülüp geçtiğimiz programın bugün gerçek olması üzücü olmasından öte dehşet verici. Şimdilerde ise Güldür Güldür Şov'da Aileler Kapışıyor diye bir yarışma programı hicvediliyor. Sunucu ne kadar kolay soru sorarsa sorsun hiçbir yarışmacı doğru cevabı bilemiyor.
30 yıl önce abartılı bulup gülüp geçtiğimiz skeçlerin bu gün gerçek olduğunu görünce bundan bir 30 yıl sonra bugünlerin gerçek olması ihtimali insanı gerçekten endişelendiriyor.
Ben iddia ediyorum, o gün Levent Kırca'nın sorduğu soruyu bugün sokakta 30 yaş altı kişilere ve hatta herhangi bir üniversitenin kapısında öğrencilere sorsalar en az yarısına yakını bilemeyecektir.
Denemesi bedava. Saygılarımla."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA